Коледни обичаи в България

koledni obichai v bulgariq

koledni obichai v bulgariq

Коледни обичаи в България.

Коледа ни дарява с време, обградено с топлината на дома и любовта на нашите близки. Време, в което да бъдем по-добри и смирени. Всичко навън и у дома е украсено, свети и ни приканва към тържествено отпразнуване. Първият Коледен обичай се прави на Игнажден, който се празнува на 20 декември. Според народните традиции, именно на този ден се отбелязва началото на Новата година. Основният обичай на Игнажден се нарича полазът/полазване – т.нар. посещение в чужда къща. Народът смята, че който първи влезе в къщата, такава ще бъде годината в техния дом. Ако гостът е добър и трудолюбив, тогава добро ще има в къщата през новата година и обратното. Той влиза в дома със следните думи: „Да ви е честита Младата година!” След това, взима няколко пръчки от двора, застава пред огнището, прекръства се и бърка в жеравата с думите: „Колкото искрици, толкова дечица, пиленца, шиленца, яренца, кончета… И много жито, мед и масло!”. Домакинът пък му отговаря: „Амин! Дай, Боже!“ Пръчката след това я поставят в курника, за да предпазва кокошките от болести през годината. Гостът сяда край огнището, за да не напускат кокошките полога си, докато мътят яйцата. След това се прави, че уж сее жито с думите: „Да се роди дето рало ходи и дето не ходи!” След гощавка, домакините го изпращат по живо, по здраво.

Коледни обичаи в България

koledni obichai v bulgariq

Следващият от типичните Коледни обичаи в България е на 24 декември – Бъдни вечер или Малката Коледа. Според народните вярвания, божията майка е получила родилните си болки още на Игнажден и е родила Иисус на 24 декември, но го е оповестила на другия ден, както прави всяка майка за първото си раждане. Вечерта на 24 декември се нарична Бъдник, като характерно за нея са постните ястия, питката с паричката, каденето с тамян и т.н. Бъдникът всъщност представлява дърво от дъб или круша, което млад мъж отсича и донася в дома и с него се поддържа огънят през нощта. Младият мъж влиза в дома с думите: „Славите ли Млада бога?„, а жените отговарят: „Славим, славим, добре дошъл!“ Мъжът добавя: „Аз в къщи и Бог с мене!“ В дървото се прави дупка, в която се слагат зехтин, восък и тамян. Този край се увива в бяло ленено или конопено платно и бъдникът се изправя в огнището.

Трапезата за вечерта е тържествена, обредни хлябове се месят, като брашното се сее три пъти, замесва се с прясна вода, която е донесена от млада мома в бял котел. Хлябовете се шарят със символи на Бога и светците, стопаните, животните, растенията и т.н. Всички ястия са постни – боб, сърми с ориз, тиквеник, ошав, пълнени чушки, зелник. Всеки член от семейството си счупва по един орех, за да види какъв ще му късметът през годината.

koledni obichai v bulgariq

Като стане време за вечеря, всички стават прави. По традиция, питката за Бъдни вечер се разчупва от най-възрастния човек в къщата. Смята се, че той играе ролята на своеобразен мост към предците ни. На други места в България пък, питката се захваща от стопанина и стопанката, вдига се над главите им и се изрича „Ейй толкова да е високо житото“ и се разчупва. Останалите в семейството отговаряли „Амин! Дай, Боже„.  Питката, наричана още „боговица“ или „бъдняк“ е кръгла и символизира безконечността, цикличността в живота, като в нея се слага и монета – символ на благополучие. Украсява се с форми от тесто, изобразяващи кръстове, рало, узрели класове, животни или плодове – символи за благополучие и плодородие. На този, на който се падне паричката е отредено и най-голямото щастие и благополучие през следващата година.

koledni obichai v bulgariq

Коледуването е третият важен елемент от запазените Коледни обичаи в България. То започва след полунощ, а коледарите избират своя водач (станеник) още на Игнажден. Коледарските дружини се състоят от млади мъже, които знаят коледарски песни и благословии. В групата има трохобер (събирач на краваите), магаре (носач на месото и сланината), както и коте – мяукащо момче, в знак че му се яде блажничко. Всяка коледарска песен обикновено започва с думите:

„Стани, Нине, господине

тебе пеем, домакине!

добри сме ти гости дошли,

добри гости коледари…

Коледарските песни са богати на благопожелания:

Добро утро, болярине,

добър сме ти глас донели,

овци ти се изягнили,

все агънца ваклошатки,

кобилки ти се изждребили,

все кончета златогриви…“

koledni obichai v bulgariq

А сутринта на 25 декември – Голяма Коледа, е любим празник за децата, като всяко едно рано сутрин приготвя коледарка (тояга от дрян). Децата обикалят къщите, тропайки по вратите с думите: ”Бог се роди, Коледо”, домакините от своя страна ги даряват с кравайчета.

Коледа е един несравним празник, изпълнен с много топлина, уют, любов и светлина. Богат е на символични действия, с цел здраве, щастие и благоденствие на семейството. Към тазгодишните идеи за празника може да включите и някой от тези Коледни обичаи и с тях да изненадате децата и близките си.