Макар класическият избор за повечето рецепти за Свети Валентин да е свързан с шоколада, решихме да ви предложим няколко по-интересни и различни идеи, с които да очаровате любимите си хора. Предложете им нещо, което до сега не са опитвали, за да направите този 14 Февруари незабравим.
Рецепти за Свети Валентин
Този изискан ягодов десерт с допълнение от деликатни и хрупкави парчета лимонов сладкиш от маслено тесто е лек и кремообразен. Може да се фламбира по желание за по-впечатляващ ефект. На вкус е полу-сладък и по-лесен за приготвяне, отколкото предполагате и отнема около 30 минути. От продуктите за тази рецепта за Свети Валентин се получават само две порции – точно за двамата влюбени. Ето какво ще ви бъде нужно :
– 1 1/4 чаши грубо нарязани ягоди или малини – или комбинация от двете
– 1 супена лъжица пудра захар
– 1 супена лъжица Framboise или друг ликьор
– 60 мл мляко
– 120 мл сметана
– 1 супена лъжица пудра захар
– 1 1/2 желатинови листа (еквивалентни на 3 грама прах)
– 1/4 чаша пресни плодове и цветя, за гарниране
За лимоновият сладкиш:
– 80 гр. меко масло
– 1/4 чаша захар
– 1/3 чаша брашно
– 1/3 чаша царевично брашно
– ситно настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
Подмажете две малки керамични форми за печене с малко олио.
Сложете плодовете, 1 с.л. пудра захар и ликьора в малка тенджерка на средно-висока температура на котлона за 6-7 минути или докато плодовете станат на каша. След като изстине сместа я преместете в блендер и пасирайте.
Изсипете млякото, сметаната и 1 с.л. пудра захар в същата тенджерка и оставете да къкри на котлона за 3 минути, докато захарта се разтопи. Махнете от котлона и прибавете желатина в купа със студена вода и оставете да кисне за 3 минути. Изцедете го и го прибавете към горещият грем. Разбъркайте и прибавете половината от плодовото пюре. Разпределете получената смес равномерно в двете купички и ги сложете в хладилник за най-малко 4 часа. 10 минути преди сервиране ги извадете от там. Гарнирайте отгоре с няколко плода и малко свежо цвете.
Направете лимоновият сладкиш от маслено тесто, като смесите всички съставки за него. Полученото тесто разточете и завийте на руло с диаметър около 4 см. Покрийте с домакинско фолио. Поставете в хладилника за 30 минути, докато загреете фурната на 150˚C. Подгответе си тава с лист хартия за печене на дъното. Разопаковайте тестото и го нарежете на кръгчета с дебелина 1/2 см. Ще получите около 21 броя. Пекат се 15-18 минути, докато станат леко златисти.
Сервирайте по показания на снимката начин.
Веган мини торта с кокосова сметана и ягоди
Тази лесна рецепта за Свети Валентин изисква само четири съставки. Освен това е подходяща за вегани. С този ароматен десерт ще омаете всички хора, които обичате. Подготовката отнема около 10 минути, а приготвянето – 15 минути. Ето как да си я приготвите. Необходими продукти за 8-10 порции :
За малките торти
– 2 чаши брашно
– 1/4 чаша кокосово олио на стайна температура
– 3/4 чаша кокосово мляко или бадемово мляко
– 2 с.л. агаве или мед
– 450 грама пресни ягоди
За крема
– 400 грама бита кокосова сметана, охладена поне за 24 часа преди да се използва
– 3 с.л. пудра захар
– 1/2 ч.л. ванилова есенция
Начин на приготвяне :
Загрейте фурната на 220 градуса.
В купа смесете брашното и кокосовото олио. Към консистенцията на бучки прибавете млякото и меда. Разбъркайте, докато получите тесто, което не се лепи по стените на съда.
Набрашнете плоска повърхност и отгоре разточете полученото тесто с дебелина около сантиметър. С кръгла форма за сладки изрежете кръгчета, който поставяйте директно върху лист хартия за печене. Сложете ги да се пекат във фурната за около 10 минути или докато бисквитите се надигнат и станат леко кафяви отгоре. Извадете ги и оставете да се охладят поне за 5 минути в тавата.
Междувременно пригответе сметановият крем. Смесете ванилията, пудрата захар и кокосовата сметана в купа и ги разбийте с миксер за около 2 минути на средно-висока скорост. Сервирайте веднага или съхранявайте в хладилник до 4 часа.
Сервирайте десерта за Свети Валентин, като разделите всяка бисквита хоризонтално на две, а вътре поставите пълнеж от кокосова сметана и резени пресни ягоди.
Ягодово дайкири за Свети Валентин
Няма как да пропуснем идея за питие сред предложенията с рецепти за Свети Валентин. Естествено избрахме нещо лесно за приготвяне, което е с подходящ цвят и наситен аромат. Набавете си за една чаша :
– 30 грама светъл ром
– 30 грама бяла текила
– 4 цели ягоди, почистени + 1 за гарниране
– 20 грама захарен сироп
– 15 грама портокалов ликцор Cointreau или Triple sec
– 15 грама сок от лимон
– 10 грама сок от лайм
Комбинирайте всички съставки в шейкър или в блендер. Разбийте и изсипете получената течност в коктейлна чаша с лед. Минете ръба на чашата с резен лимон и потопете в захар. Украсете с една ягода.
Желаем ви един прекрасен Свети Валентин!