Градина

Как да аранжираме нашата зеленчукова градина?

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

Какво ви идва на ум когато си помислите за аранжиране на зеленчукова градина? Може би за подреждане на растения в редици и колони със свободно място между тях. Това празно място между растенията служи за по-лесно обработване на почвата, по-лесно плевене и напояване. Недостатъкът в този случай е, че почти половината място за градина се губи в така наречените лехи или малки пътечки, по които минаваме и за да оберем реколтата си. Но не може без тях. Съветваме ви високите зеленчуци (домати, краставици) да бъдат близо до ограда, за да се подпират по-лесно на нея. В противен случай ще трябва да сложите колчета и други помощни вертикални предмети.

Красива зеленчукова градина

zelenchukova gradina

Сдобийте се с красива зеленчукова градина с няколко лесно изпълними съвета за аранжирането й. Най-важното условие е да я отглеждате с любов и желание. Без тях е малко вероятно да се получат нещата. Ако не искате и не можете да отделите достатъчно време за нея, по-добре не се захващайте, защото всяко растение и животно иска своите грижи, за да е здраво и красиво. Ако обаче положите нужните усилия ще се наслаждавате се на прясна храна през целия сезон. А най-хубавото е, че няма да съдържа вредни химически вещества.

Съвети за аранжиране на зеленчукова градина

zelenchukova gradina

Повечето хора си като си помислят за зеленчукова градина, правят асоциация със скучно подредени в права линия зелени растения. Докажете, че това не е вярно. Градината ви може да бъде много симпатична с добавянето на няколко цветя по правилни начин. В едно и също дворно място можете да засадите различни растения, билки и красиви цветя, но ги обособете. Не ги смесвайте на случаен принцип.

zelenchukova gradina

Изберете правилното място за своята зеленчукова градина. Ключът към аранжирането на красива градина е избирането на правилно място. Понеже повечето домашни зеленчуци са изключително слънцелюбиви, за да растат красиви и  здрави се нуждаят от поне 7-8 часа слънце. Съобразете това, ако искате да се наслаждавате на прясна салата през целия сезон.

zelenchukova gradina

Лесен начин, по който да придадете допълнителен чар на своята зеленчукова градина е да и създадете вход, макар и само декоративен.

zelenchukova gradina

Защитете зеленчуците си. Ако дворното ви място се намира в район, който е често посещаван от различни гладни животни (зайци, кучета и други), поставете 3 метрова ограда, за да растат на спокойствие „салатките ви“. Препоръчваме да вкопаете оградата си на поне 30-40 см в земята, за да избегнете посещението и от животни,  които обичат да копаят.

zelenchukova gradina

Ако почвата ви е с основно съдържание на глина или друг неподходящ материал за растения, не се притеснявайте. И този проблем има решение. Направете си градинка с допълнително сглобени съдове, подобни на снимката. Напълнете ги с подходящата почва и ги поставете, където ви е удобно (на достатъчно слънчево място, разбира се).

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina

zelenchukova gradina