magnoliq znachenie

Магнолията е цвете, което от хиляди години е обичано от хората. Разнообразието й не голямо, колкото нейната красота. Според повечето данни, съществуват над 200 вида магнолии по света.

Значение на цветето магнолия – обикновено то се определя спрямо цвета и непосредствено от културата на градинаря, който я отглежда. Често, цветето магнолия символизира Ин или женската страна на живота. Белите магнолии са символ на чистота и достойнство. През Викториянските времена, изпращането на магнолии било дискретен начин влюбените да изпращат съобщения един до друг. В древен Китай, те били смятани за идеален символ на женската красота и нежност. В Южна Америка, белите магнолии често се използвали при направата на булчески букети, за да отразяват и подчертават чистотата и благородството на булката.

kak da otgledame magnoliq

Факти за магнолиите:

 • Магнолията всъщност е дърво или храст и обикновено може да живее цял век.
 • Магнолиите не могат да се опрашват без помощта на бръмбъри, които се привличат от ярките цветове и благоуханието.
 • Ароматната магнолия, още наречена (Magnolia sieboldii) е националното цвете на Северна Корея.
 • Магнолията и нейната кора са били използвани от векове в традиционната китайска медицина.

Видове магнолии:

bqla magnoliq otglejdane

Eдроцветна магнолия (Magnolia grandiflora) – тази магнолия е вечнозелено дърво с височина до 25 метра, сива кора, тъмнозелени месести листа и широка пирамидална корана. Цветовете й са бели, много ароматни и едри. В България може да се отглежда в южните части и Черноморието, тъй като не е много студоустойчива.

vidove magnolii

Японска магнолия (Magnolia Kobus) – студоустойчива, достигаща до 10 метра в България и до 20 метра в Япония. Короната на дървото е яйцевидна, цветовете са бели, с обилен цъфтеж преди разлистване през април.

vidove magnolii i cvetove

Лилиевидна магнолия (Magnolia liliflora) – тази магнолия представлява храст, достигащ до 3-4 метра височина. Цъфти през март и април преди разлистването с цветове подобни на лилия, лилави отвън и бели във вътрешната част.

magnoliq otglejdane

Гола магнолия (Magnolia denudatа) – храстовидна магнолия, с бели ароматни чашковидни цветове с червеникава ивица на външните три венчелистчета. В нашата страна единствено се среща в парк Кричим, тъй като не обича ниските температури.

bqla magnoliq

Звездовидна магнолия (Magnolia Stellata) – храст, достигащ до 3 метра с бели широко разтворени цветове и кълбовидна корона. Цъфтежът е през март и лесно цветовете могат да се увредят от пролетните характерни застудявания.

magnoliq

Обратно-яйцевидна магнолия (Magnolia obovata) – студоустойчиво дърво, достигащо до 20 метра височина,с големи обратно-яйцевидни листа и бели цветове. Цъфтежът е през май и юни.

magnoliq

Дървовидна магнолия (Magnolia acuminatа) – студоустойчива, като достига височина до 15-20 метра. Листата са дълги, а цветовете са зеленикаво-жълти във форма на камбанка.

usloviq za otglejdane na magnoliq

Чадъровидна магнолия (Magnolia tripetala) – тази студоустойчива магнолия преставлява голям храст или малко дърво с размери до 7-8 м. Листата и цветовете й са изключително големи, бели или кремави.

Условия за отглеждане на магнолия:

 • почва – леко кисела, влажна, рохкава, процедлива;
 • светлина – магнолиите обичат слънчеви места до лека сянка;
 • вода – през първите години се нуждаят от повече вода, след което се приспособяват към умерена суша;
 • място – необходимо е достатъчно място за растеж за височина и ширина.

zasajdane na magnoliq i grija

Засаждане на магнолия – най-подходящ месец за тази цел е април. Мястото изберете да е защитено от студени ветрове. Добавете много торф и не засаждайте магнолията надълбоко. Поливайте я обилно при засушаване и всяка пролет добавяйте слой торф или добре изгнил компост.

Грижи за магнолия – преди засаждането е добре да използвате оборски тор и да наторите мястото. От месец април до юли може да подхранвате с изкуствен тор, който да стимулира цъфтежа. Ако отглеждате магнолията като храст, то в този случай го подрежете рано напролет, за да се оформи по-добре храста. Избягвайте зимното подрязване, защото дървестните тъкани ще загният.

magnoliq

Съвети за отглеждане на магнолии:

 • магнолията не понася наличието на карбонати в почвата;
 • много болезнено понася нараняването в кореновата система;
 • при неподходящи места трябва да се внася подобрена почвена смес от торф, добре угнила тор и листовка (при алкални почви);
 • резитби не се правят, най-много само едно леко формиране на короната в началото след засаждането, но и тя не е за препоръчване, защото дори и леки наранявания на кората могат да погубят растението;