Обзавеждане и Дизайн

Пердета и завеси за спалня – как да ги изберем?

36views

perdeta i zavesi za spalnq kak da gi izberem

Изборът на пердета и завеси за спалня обикновено преминава през редица важни точни. Разбира се, първата по важност е функционалността. Трябва да прецените каква плътност искате да имат и съответно колко светлина да пропускат. Ако сутрешното слънце с лекота ви буди, то се насочете към плътни завеси за спалня. Но ако нямате този проблем, можете спокойно да заложите и декоративни пердета от прозрачни и ефирни материи. Вземете и предвид самото разположение на спалнята дали е в пряк визуален достъп до съседите, който да ограничите и изолирате.

kadifeni perdeta i zavesi za spalnq

След като вземете решение относно плътността, трябва да изберете материята, от която да са направени пердетата и завесите. Изключителни изолатори на светлина са кадифето и коприната, но имайте предвид, че трябва да ги носите на химическо чистене. Практични варианти за пердета, които могат да се перат в домашни условия, са такива от комбинирани материи. Несъмнено по-красиви са естествените материи, но пък изкуствените са по-лесни за пране и гладене.

visochina i duljina na perdeta i zavesi za spalnq

Колко дълги и широки трябва да бъдат завесите и пердетата?

Съществен момент са размерите. Първо се определя височината на пердетата. Колкото по-високо са поставени завесите, толкова по-добре се подчертава височината на помещението. Несъмнено тези, които се закачат от тавана до пода стоят много красиво и драматично. По правило, ако пердето не се окача на таван се поставя 20 см над прозореца.

Относно дължината на пердетата трябва да решите до къде искате да стоят – 3 см над пода, точно до пода или винтидж подхода, при който се влачат поне 20 см. В момента, тенденция е пердетата да бъдат точно до пода. Подгъвът трябва да бъда 20 см за дълги пердета и 17 или 18 см за късите.

Определянето на ширината на пердетата и завесите не е лесно. За плътните пердета ширината на прозореца се умножава по 2, за тънките – по 2.5, а за най-тънките – по 3. Когато снемате ширината на прозореца, добре е завесите да покриват пълната ширина + от 3 до 8 см извън нея от всяка страна.

perdeta i zavesi za spalnq plutni i prozrachni

Относно цвета на завесите и пердетата ще трябва да решите дали искате да се слеят с декора или да се открояват и да бъдат акцент в него. За слеете добре с цветовата гама на спалнята изберете такива, които са същия цвят като стената, но с няколко нюанса по-тъмни. Друг вариант е да заложите на не доминиращ фин цвят в стаята (този от килима, да кажем). Акцент най-лесно можете да добавите с ярък цвят, който да бъде на фокус в спалнята. Съвет: ако имате шарени мебели, чаршафи или килим, изберете едноцветни завеси и пердета за спалня. И обратното, ако имате едноцветни мебели и завивки, помислете за шарени пердета.

modeli perdeta i zavesi za spalnq

bejovi plutni perdeta za spalnq

perdeta za spalni

perdeta za spalnq

perdeta i zavesi za spalni

 zavesi za spalnq

perdeta za spalni

perdeta za spalni

zavesi za spalni

perdeta i zavesi za spalnq

zavesi za spalnq

kusi perdeta za spalnq

perde za spalnq

perdeta i zavesi za spalnq

modeli zavesi za spalnq

perdeta i zavesi za spalni

plutni zavesi za spalnq

perdeta i zavesi za spalnq

perdeta i zavesi za spalnq

perdeta i zavesi za spalnq

perdeta i zavesi za spalnq