почистване

9 начина за по-лесно почистване на дома.

Често се оказва, че начините, които използваме за почистване на домове всъщност усложняват домакинските ни задължения, вместо да ги улесняват. Проверете дали и вие не допускате някои от тези грешки, които вместо да създават ред и чистота, всъщност ни губят времето и силите и като цяло крайният резултат остава незадоволителен.

Почистване на дома – как да го улесним

почистване

Макар напоследък да става все по-популярно домакините сами да си приготвят почистващите препарати, истината е, че “направи си сам“-версиите не предлагат същите научно-доказани формули, както купените от магазина видове. Което означава, че може да не са толкова добри за работа (а така ще трябва отново да почиствате нещата) и това може да ви струва повече пари и време в дългосрочен план.

почистване

За съжаление, дори когато намерите време за бърсане на прах, ако използвате почистващ уред за прах с пера, това няма как да го почисти, защото единственото, което прави, е да премести прахта от едно място на друго (защото праха се носи във въздуха, а след това отново пада върху повърхностите). Една микрофибърна кърпа, от друга страна, ще обере и задържи всички частици.

почистване

Може и да ви е по-приятно да миете прозорците в слънчевите дни, но топлината от слънцето ще изсуши почистващият препарат преди да го забършете, оставяйки ивици и в крайна сметка причиняване на допълнителна работа, за да се изчистване на следите. Вместо това, оставете тази скучна работа за някой облачен ден или през нощта, когато ще направите по-качествено почистване на прозорци.

почистване

Събуването на обувките до входната врата е едно от най-разумните неща, които може да направите, за да намалите прахта и замърсяванията в дома си. А това прави цялостното почистване по-малко.

почистване

Ако забравяте периодично да почиствате прахосмукачката може да се окаже, че докато си мислите, че чистите, всъщност само разбутвате замърсяванията от едно място на друго. Ако прахосмукачката ви е с торбичка, сменете я, след като е една трета пълна. Или, ако е без торба, изпразвайте контейнера след всяка употреба.

почистване

Ако не оставяте препаратите да подействат, също няма да постигнете желаните резултати. Преди избърсване на фугите между плочките, нека да постоят за няколко минути, намазани с почистващ препарат. Това ще позволи на формулата да се накисва и ще омекоти и разтвори ръждата и петната, а това от своя страна ще доведе до по-лесно почистване за вас.

почистване

Знаете ли, кой е най-лесният начин да съкратите времето за почистване на банята? Използването на вентилатора в банята. Включете го преди да влезете да се къпете и го оставете да работи 15 – 20 минути след това. Това ще премахне влагата и ще ограничи появата на плесени, които ще трябва да почистите по-късно.

почистване

Не пръскате препарат върху повърхностите на мебелите. Когато го правите се създава натрупване,което е трудно да се премахне и привлича още повече прах, които ще трябва да бършете отново. За да се избегне лепкавата повърхност, напръскайте  кърпа с почистващ препарат, а след това разтривайте с кърпата вашите мебели.

почистване

Избирането на устойчиви уреди, необходими за различните видове почистване в дома е практично решение в дългосрочен план. Не забравяйте, че за да ви служат добре, трябва да ги почиствате и изсушавате правилно.

източник:housebeautiful.com