- Advertisement -
Дом и градина

Каменно цвете – отглеждане и размножаване

kamenno cvete

kamenno cvete

Едно от най-често срещаните стайни цветя е красивото каменно цвете (Gloxinia (Sinningia)). Цъфти с голямо разнообразие от цветове – бели, червени, розови, виолетови и други. Венчелистчетата му са с форма наподобяваща камбанки, но обърнати нагоре. Цъфти през летните месеци от май до юни, а на височина  достига до 20-25 см. Името си е получило от немският ботаник Бенджамин Петер Глоксин. Родината му е Южна Америка.

Кое е подходящото място за поставяне на саксията с каменно цвете?

Осигурете на вашето каменно цвете достатъчно количество дневна светлина, но нека да не пада пряко върху него. Подходящо би било да го оставите на свеж въздух на терасата или в градината на шарена сянка. През зимата няма да може да му се радвате, защото то заспива. Макар че листата му отгоре умират, грудката се съхранява в почвата до пролетта. Сложете саксията на хладно и проветриво място до тогава.

kamenno cvete razmnojavane

Как да се грижите за вашето каменно цвете?

Поливането е от основно значение при всяка грижа за каменно цвете. Ако искате да расте красиво и цъфтящо растение, никога не мокрете листата му. Поливайте го винаги ниско долу около грудката му, а не върху нея или в чинийката под саксията. Намокрената грудка ще задържи влагата от водата, а това може да доведе до нейното гниене и евентуално загиване на  Глоксинията ви. На дъното на саксията задължително трябва да сте поставили дренаж, който да осигурява оттичане на излишната вода. Почвата трябва да е водопропусклива, поставена в широка, но плитка саксия, която ще осигури лесно поливане на растението, без да се мокрият грудката и листата му.

Как да размножите вашето каменно цвете?

При желание да насадите от растенията за приятелка, може да го направите чрез негово листо или чрез грудки по всяко време на годината. Има и друг вариант за размножаване на каменно цвете, който се извършва само през месец март. Семената от Глоксинията се засяват на топло място при температура около 20 градуса. След около 2 месеца те ще започнат да покълват, а след около 7 може да се радвате и на първите цветове.Чрез резници от цветонос, като по този начин напълно се запазват особеностите на майчиното растение при размножаване на хибридите също може да се размножи каменното ви цвете.

kamenno cvete otglejdane

Още съвети за отглеждането на вашето каменно цвете:

Относно отглеждане на каменно цвете периодът на покой през зимата е много важен за него, за да може да ви радва с красивите си цветове през летните месеци от май до юли. През септември трябва да го приспите, като спрете да го поливате. Ще забележите, че листата му постепенно изсъхват и окапват, но това е нормално за състоянието му. Тогава е добре да пренесете саксията му на тъмно, сухо и прохладно място. В края на февруари извадете спящата грудка и я пресадете в нова саксия с обогатена почва. Оставете около 1/3 от грудката  над повърхността.  Полейте внимателно около грудката. Върнете цветето на светло и топло, за да поникне отново.