Красота

Диодна лазерна епилация – какво трябва да знаем?

diodna lazerna epilaciq

diodna lazerna epilaciq

Лазерна епилация през лятото – мисия възможна!

Връщайки се назад във времето, окосмяването не се е приемало като проблем, а напротив, дори се е смятало за модерно, полезно и секси. В днешно време, обаче, нещата стоят по друг начин. Тази естествена защита на нашия организъм буди сериозен дискомфорт и е нежелана, особено сред нас, дамите. Начините за справяне с този проблем обикновено са краткотрайни, а често и болезнени. Благодарение на новите технологии и апарати, обаче, трайното обезкосмяване може да бъде постигнато, като един от ефективните методи за това е лазерната епилация. В статията ще се опитаме да отговорим на редица въпроси относно този метод с новия консултант на LAZARA за дерматология, венерология и естетична дерматология – д-р Петрана Каляшева, създател и съсобственик на медицински център „Дерма София“.

  Диодна лазерна епилация

diodna lazerna epilaciq

LZ: Какво е лазерна епилация и как действа на косъма?

Д-р П. Каляшева: За да се постигне трайно обезкосмяване, то трябва да бъде разрушен космения фоликул. При лазерна епилация се излъчва светлина, която се поглъща от пигмента в космените стъбла и фоликули и се трансформира в топлинна енергия, което води до тяхното загиване. По този начин светлината въздейства избирателно върху космените структури без да има поражения върху обкръжаващата кожа.

LZ: Каква е разликата между фотоепилация и лазерна епилация?

Д-р П. Каляшева: Основната разлика се изразява в технологията. И двете произвеждат светлинен лъч, който обаче при лазерите е концентриран и излъчва точната дължина на вълната, необходима за обработка на окосмяването, а при фотоепилацията се получава по-широк спектър от дължини на вълните, който прави процедурата по-малко ефективна.

Енергията, с която работи лазерната епилация е много по-силна от тази при фотоепилацията. Друга съществена разлика се изразява в риска от изгаряне – при лазера, както споменахме не се наранява обкръжаващата кожа, което намалява значително риска и го свежда до минимум, докато при фотоепилацията има риск светлината да се абсорбира от околната тъкан, при което ще се получи нагряване на пигмента на кожата и изгаряне при по-тъмен тип кожа.

LZ: Какви са видовете лазерна епилация?

Д-р П. Каляшева: Видът на лазерната епилация се определя от вида на лазера, т.е. от дължината на светлинната вълна, с която работи машината. В този ред на мисли може да се каже, че съществува епилация с александритов, диоден, рубинен и Nd-YAG лазер. Най-ново поколение е диодният лазер, който осигурява най-дълготраен ефект. Този метод наречен още „златния стандарт на лазерната епилация” почти няма недостатъци, осигурява най-желан резултат и се причислява към висок клас лазерна епилация.

 diodna lazerna epilaciq

LZ: Как се характеризира диодната лазерна епилация с ELYSION PRO?

Д-р П. Каляшева: ELYSION PRO е най-бързият и безболезнен диоден лазер за епилация. Той премахва нежеланото окосмяване от всички типове кожа (от 1-ви до 6-ти фототип според скалата на Fitzpatrick) през цялата година. Несъмнено сте чували, че подобни процедури се правят само зимата, но вече е възможна и лазерна епилация през лятото, именно чрез ELYSION. Процедурите с диодния лазер позволяват ефективно премахване на косми дори при най-чувствителната кожа на лицето. Със своята система на охлаждане, наречена „crystal freeze”, той защита кожата от високи температури и прави лазерната процедура безопасна, безболезнена и комфортна.

LZ: Необходима ли е подготовка преди процедура с диодна лазерна епилация?

Д-р П. Каляшева: Когато вземете решение да направите подобен тип процедури имайте предвид следните предпоставки:

  • Космите трябва да бъдат премахвани единствено чрез бръснене поне един месец преди процедурата.
  • Космите в желаната за третиране зона трябва да бъдат обръснати в деня преди нея.
  • Препоръчително е да не посещавате солариуми или друг вид слънчеви бани поне 48 часа преди и след процедурата.

diodna lazerna epilaciq

LZ: Какъв е необходим брой процедури за постигане на максимален ефект с диодна лазерна епилация?

Д-р П. Каляшева: Поради различните етапи на растежа на космите се изисква да бъдат направени поредица от процедури. С всяка следваща сесия окосмяването видимо намалява. Общо казано, най-добри резултати могат да бъдат отчетени от 6 до 8 процедури, тъй като всичко зависи от цвета и типа на космите и кожата и третираната област. Най-често желаните зони са:

  • бикини • крака • ръце • гърди • корем • шия • брадичка • бакенбарди

diodna lazerna epilaciq

LZ: Кога се получава ефектът и добрите резултати от диодна лазерна епилация?

Д-р П. Каляшева: Резултатите са индивидуални за всеки пациент в зависимост от цвета и дебелината на косъма, третираната зона, типа кожа и т.н. Най-често можете да очаквате максимум 20-30% намаляване на окосмяването след първата процедура – обработените във фаза на растеж косми са умъртвени и обикновено падат между 7 и 20 дни след процедурата. Освен намаляване на окосмяването се забелязва и значително забавяне на растежа му. Премахването на космите между процедурите трябва да бъде единствено чрез бръснене до нивото на кожата, без премахване на космения фоликул, както става чрез кола маска, епилатор и т.н. Интервалът, през който се правят процедурите е от 4 до 6 седмици.

LZ: Важен ли е изборът на специалист?

Д-р П. Каляшева: Изключителна важност отдайте на тази част. Съветвам ви да се доверете на клиника/център с традиции в извършване на лазерната епилация и специалисти с медицинско образование, доказали своята компетентност.

За още информация: Drkaliasheva.com