коса

Всички знаем, че сивата коса е признак за зрялост, а бялата – за старост. Оказва се, обаче, че има някои неща, които също добавят повече години към визията ни, независимо дали го осъзнаваме или не. Разбира се, за това знаят само експертите. Вижте кои са 6-те основни грешки, които забелязват веднага стилистите и как да ги избягвате, защото едва ли има жена, която да е готова да се раздели доброволно със своята младост. Не и по своя грешка и не преди да е опитала всичко възможно преди това.

Ето как допускаме собствената ни коса да ни състари с 10 години

Грешка 1 –  Равна дължина.

Без слоеве, косата няма онова магическо, младежко излъчване, което стилистите наричат “движение”. Дългите пластове премахват тежестта от долната половина на косата си, като по този начин всяка прическа има възможността да  се люлее и подскача при движение на главата. И докато тъпите ръбове акцентират върху линиите в лицето, слоевете имат омекотяващ ефект. Помислете за странично-пометен бретон, ако искате да направите лицето си да изглежда малко по-закръглено и скулите по-дефинирани.

Грешка 2 –  Пълни рафтове със стилизиращи продукти у дома.

Използването на повече от един стилизиращ продукт за коса в желанието да постигнем по-обемна прическа често се оказва невъзможно. Пяна, гел и лак за коса могат да дадат на косата повдигащ ефект в продължение на няколко часа, но те също така ще я накарат да изглежда корава и без блясък – много състаряваща комбинация. Ето защо, ако имате прическа на пластове, която не е прекалено тежка в долната част, няма да има нужда да се зареждате със стилизиращи продукти, за да постигнете обем. Едно топче от лек мус ще свърши работа; а когато косата е суха, използвайте една капка силиконов серум, за да добавите блясък.

Грешка 3 – Прекалено руса коса.

Кожата губи цвета си с годините и в прекалено избелената с боя за коса грива има съединения, които естествено се отмиват с миенето на прическата в топли тонове. Вместо да изберете изцяло боядисана коса, защо не опитате с прическа с по-тъмен цвят основа и със златни нишки, вплетени в цялата й дължина. Когато коментирате това с вашия колорист за изсветлените кичури, помолете го за топли цветове като масло и мед; за да избегнете хладни, пепеливи тонове като платина и бежово, които може да направят кожата ви да изглежда уморена и с нездрав вид.

Грешка 4 – Сухи и цъфтящи краища.

С напредването на възрастта, косата губи постепенно не само пигмент, но и способността си да задържа влага. Поддържането на гладка и лъскава-прическа са отличителните белези на младите хора и с годините това изисква малко повече усилия. Правете й дълбоко подхранване най-малко веднъж седмично, не използвайте шампоан всеки ден и я подстригвайте редовно, за да се избягват цъфтежите.

Грешка 5 – Дълбок и тъмен цвят на косата.

Прекалено тъмно кафявата или черна коса може да подчертае сенките върху лицето, насочвайки вниманието към бръчките и торбичките под очите. Ако сте със светла кожа, тъмният цвят на косата също ще подсилва контраста между косата и скалпа, което ще прави изтъняването по-забележимо. Няколко акценти около лицето и в короната на главата, от друга страна, ще добавят мекота и ще направят тъмния цвят на косата да изглежда по-естествено. Не  боядисвайте косата си, толкова тъмна, както във вашите тийнейджърски години. Един нюанс или два по-светло ще бъдат по-ласкателни в 30-те години и след това.

Грешка 5 – Супер изправена коса.

Една плоска и права прическа ще направи лицето ви да изглежда дълго и измъчено. Плюс това, ако имате

естествено вълниста или къдрава коса, горещите инструменти, необходими за постигането на изправяне, ще оставят косата ви суха и без блясък. Ако имате естествена права коса, помолете вашия стилист да ви направи дълги пластове и да прокара с гребен лек мус през влажната ви коса от корените към краищата преди издухването й. По този начин ще се избегнат тежки стилизиращи кремове, серуми и т.н.. При изсушаване, използвайте кръгла четка, за да създадете меки къдрици в краищата на косата; сложете на суха коса топли ролки, с което ще създадете мекота и ще добавите обем, за да се компенсира всяка увисналост в долната част на лицето.

 

 

източник:oprah.com