8 причини за чупене на ноктите

prichini chupene noktite

prichini chupene noktite

Красивият вид на ноктите е важен за всяка уважаваща себе си жена. За съжаление, обаче, има фактори, които се отразяват зле на здравия и добре изглеждащ маникюр. Ето 8 причини за чупене на ноктите, които може да се окажат главните виновници за лошия общ вид на ръцете ви. От тях ще разберете, че това, което се вижда на повърхността, както винаги, е сигнал за проблем, който е скрит в тялото и се опитва да  подскаже, че трябва да му се обърне внимание.

8 причини за чупене на ноктите, за които не подозирате

nokni chupene prichini

Причина 1 : Пишете на клавиатура постоянно

Нали се сещате за звука, който се чува, когато пишете по клавиатурата и удряте ноктите си в клавишите? Той не разрушава само спокойствието на всички около вас. Ако ноктите ви са често в контакт с клавиатурата или екрана на смартфона или на компютъра ви, това може да се окаже причина за чупене на ноктите или разделяне и неравности по тях.

Решението : Поддържайте къс маникюр, за да използвате предимно възглавничките на пръстите си, без да травмирате ноктите.

Причина 2 : Имате недостиг на желязо

Вдлъбнати или чупливи нокти може да се получат от недостиг на желязо в организма или анемия. Желязото помага за формирането на хемоглобина – белтък, който пренася кислород в организма. Това обуславя и доброто  здраве и външен вид на  нокътната плочка.

Решението : Ако забележите такъв проблем си направете кръвен тест, за да разберете дали всичко е наред.

Още любопитни причини за чупене на ноктите

prichini chupene na noktite

Причина 3 : Използвате крем за ръце само сутрин

Реалността е следната : трябва да нанасяте крем върху ръцете си след всяко измиване. Водата изсушава кожата и ако местата около основата на ноктите ви са сухи, то и основното свързващо вещество е. Това означава, че нокътя, който се образува ще бъде предразположен към чупене, разделяне или неравна повърхност.

Решението : Купете си бързо-абсорбиращ и интензивен крем за ръце, който да нанасяте през деня, като обръщате специално внимание на върха на пръстите си.

Причина 4 : Оставяте лак върху ноктите прекалено за дълго

Всички лакове за нокти съдържат изсушаващи съставки, които изсушават нокътната плочка и я правят по-слаба.

Решението : Изтрийте лакът от ноктите си след петия ден, когато така или иначе, повечето вече започват да се обелват. Дайте почивка на маникюра си за няколко дни, преди отново да го лакирате.

Причина 5 : Слагате база

Мислите си, че постъпвате правилно, като нанасяте база, преди да лакирате ноктите си. Оказва се, че химикалите, които се съдържат вътре, могат да „изядат“ повърхността на  нокътната плочка и това да доведе до причина за чупене на ноктите ви.

Решението : Знаем, че това е обратното на всичко, което сте чували в салоните за красота, но повярвайте, че ако искате да имате красив и здрав маникюр, трябва да нанасяте лосион за ръце, преди лака за нокти. Той ще запълни микроскопичните пролуки в ноктите, ще ги хидратира и ще предпази от това, което нанасяте отгоре.

Причина 6 : Режете кожичките около ноктите

Тънките кожички около живеца са основни за защитата на свръзката между кожата и ноктите. Те ги  предпазват от бактериите, пренасяни чрез всичко, което докосвате. Рязането и отстраняването им може да  причини инфекция, която да доведе до чупене на ноктите.

Решението : Внимателно избутвайте кожичките около ноктите, след като са омекнали, например след душ. Без да ги режете.

Причина 7 : Не използвате добавки

Вероятно смятате, че козметичните добавки не са съществени, но има доказателства, че витамин В подпомага заздравяването на косата и ноктите. Биотинът може да се справи с проблеми като белене на ноктите и бели петна върху тях.

Решението : Нанасяйте доза от 2,5 мг биотин ежедневно в продължение на няколко месеца върху ноктите.

Причина 8 : Не избирате подходящ лакочистител

Лакочистителят не е точно здравословен тоник, който подхранва ноктите ви, напротив. Ацетонът в лакочистителите обикновено премахва натуралните масла в ноктите ви, докато почиства лака от тях. По този начин те стават крехки и чупливи. Дори и лакочистителите без ацетон съдържат изсушаващи съставки.

Решението : Потърсете в магазините лакочистител, който е  на соева основа и без ацетон.