пола молив

През 1908 г. Уилбър и Орвил Райт избират съпругата на техен колега, г-жа Бърг, да бъде първата жена пасажер на самолет. Поради чиста практичност, тогавашните бухнали поли не са безопасни за летене на първите самолети, за това и братята завързват полата на госпожа Бърг с въже над глезените, за да се избегне евентуална катастрофа. И така, те стартират една нова вълна в модата на дамските облекла, така наречените “hobble” поли, предшествениците на полата молив. Разбира се, главните виновници на масовото носене на този модел поли са френските модни къщи, които са вдъхновени от този исторически момент. До 1910 г., това е последният писък на модата от Париж до Ню Йорк. Това облекло е популярно само за жените летци, но се носи и от стиловите икони от Европа до Северна Америка. Полата е наричана шеговито от някои “ограничител на скоростта”.

Пола молив – история

пола молив

Малко след прекратяването на военните действия през 1918 г., най-накрая Suffragettes спечелиха гласуването във Великобритания. Американските жени спечелиха правото да гласуват през 1920 г.. В последиците от войната, по-младото поколение разклаща ценностите на по-възрастното поколение, включително, не само в политиката, но и в тяхната мода. Чепаре рокли и такива с тясна талия са станали хита на младежката култура след Първата световна война.

пола молив

През 1940 г. Christian Dior пръв създава полата молив – адаптация, вдъхновена от провокативната форма на полата на “hobble” полата от 1910 г. След като безформените рокли от ерата на чепарето и десетилетията на покритите крака и глезени, жените веднага прегръщат извитата форма на класическата пола молив. Най-ранните поли молив са били част от ансамбъла на женския костюм, носени със сако или туника.

пола молив

След пускането на Dior Classic през 1940г., знаменитостите се влюбват в полата молив. Тя е носена от знаменитата Бети Пейдж (1923-2008), екранната богиня Ава Гарднър (1922-1990), Мерилин Монро (1926-1962), Одри Хепбърн (1929-1993) и се превръща в основа в класическия гардероба на Принцеса Грейс Кели (1929-1982). Извън екрана, гардеробът на оригиналната руса-бомба е шик, много семпъл и винаги привлекателна. Първият “Плейбой” модел – Мерилин Монро обича да носи ризи с копчета, поли молив, капри панталони, копринени рокли и меки пуловери.

пола молив

Полата молив отшумя за няколко години през 1970 г., само за да се завърне отново през 1980 г. Външният вид този път е по-драматичен. Полата молив на 80-те е съчетана с кроп-топове или стегнати в талията якета с огромни подплатени рамене. Друга популярна визия е комбинирането на привлекателна полата молив с много тънък потник с тънки спагетени презрамки. Въпреки, че консервативността не изчезва напълно, полата молив с леопардов принт е последният писък на модата, заедно с други поли в зебра, металик, кожа и цветни щампи.

пола молив

През 90-те години, полата молив не е толкова актуална и се задържа предимно като част от класически костюм с пола. През 2000 г., нетрайният фаворит се връща обратно. Кожената пола е във върха на тенденцията, заедно с такива с футуристични принтове, както и едноцветни – част от минималистични тоалети.

Пола молив за 2015/2016

пола-молив

пола-молив

пола-молив

пола-молив

пола-молив

пола-молив

пола-молив