napravi si sam sveshti

Днес в Направи си сам ви представяме как да си направите ароматни свещи в три цвята. Най-хубавото при тези шарени празнични свещи е, че всеки слой е не само с различен цвят, но и с различен аромат. Така че, докато свещите горят, вкусните аромати на мента, цветя или полъх на тамян във въздуха ще се редуват.

Ето от какво имате нужда, за да направите собствена три-ароматна свещ:

  • Малки стъклени буркани (бъдете сигурни, те са от типа, че няма да се счупи при нагряване)
  • Соеви или пчелен люспи или гранули
  • Етерични масла
  • Фитил за свещ
  • Пастели
  • Малки тенджери с дръжка

Направи си сам свещи стъпка по стъпка

napravi si sam sveshti

За тези направи си сам свещи, първо разтопете восъка. Работeте в малки партиди, тъй като всеки слой ще трябва да се охлади напълно, преди да се добави следващия.

Започнете с обикновен восък за първия бял слой. За другите слоеве, се отстранява хартиената част от пастелите и се счупват на малки парченца. Пастелите се топят много бързо. В зависимост от количеството на пастелите, които ще използвате се получава и наситеността на свещта. Ако искате по-блед нюанс разчупете по-малко пастели, за по-ярки повече.

След като восъкът е напълно стопен, се разбърква с желаните етерични масла в тенджерата с малка дървена лъжица. В случая са избрани ванилия (бял слой), балсам от ела (зелен слой), канела + карамфил (червен слой), сладък портокал (розов слой). Използвайте около 5-10 капки на цвят / слой.

Да смесим съставките за свеща!

napravi si sam sveshti

За залепването на фитила в дъното на буркана се използва малко разтопен восък. Увийте горния край около клечки или шиш да го центрирате. Излейте първия слой в буркани. Оставете да изстине напълно. В зависимост от температурата в помещението, това може да отнеме около един час или повече. За да ускорите процеса на направи си сам свещите, можете да ги поставите на открито или в хладилника, но това може да повлияе на начина, по който ще стои восъка. За много равномерен слой без балончета или напукване, нека се охлади на стайна температура.

Повторете процеса с другите слоеве и аромати. Изчакайте всяка една да се охлади напълно, преди да добавите следващия цвят.

Изрежете фитилите, така че да остане достатъчно за палене. Захлопете с капака и сте готови с свещите, които сте си направили сами.

napravi si sam sveshti

Фитили за направи си сам свещ вити около пръчици 

napravi si sam sveshti

Ароматни направи си сам свещи на четири слоя

napravi si sam sveshti

Крайният резултат от разбърканите материали за направи си сам свещи

napravi si sam sveshti

Свещите са готови да бъдат запалени или запазени за поднасяне като подарък.

napravi si sam sveshti