Домашен заек

domashen zaek

domashen zaek

Пухкавият домашен заек е сред предпочитаните домашни любимци за по-ангажираните стопани. Дългоухите пухчовци заемат трето място след кучетата и котките в жилищата на хората, които искат да приютят четириноги, защото са социални и адаптивни към хората. Това съвсем не е случайно и има множество факти, които обясняват защо зайците са толкова невероятни за отглеждане. Ако имате намерение да си вземете заек в дома или вече имате, но искате да  разберете природата му малко повече, четете редовете по-долу.

Домашен заек – грижи и отглеждане

domashen zaek otglejdane

Всеки собственик на домашен заек трябва да са наясно с някои основни факти за природата на пухкавите животни, за да могат да им предложат най-подходящите условия за живот. Не е добра идея да се внесе в дома четириног любимец и след като се установи след време, че не можете да се справяте с грижите за него, просто да се отървете от животинката. Необходимо е да се запознаете предварително с нуждите им и да прецените дали ще имате възможността да им ги предоставите в дома си. Все пак, макар  зайците да са популярни в митологията и културата, защото много хора вярват, че заешкото краче ще им донесе късмет, това не е късмет за заека, нали?

Малките дългоухковци с меки топчести опашки са териториални животни, които обикновено живеят в свободно организирани социални групи. Свободно в средата си живеят в лабиринти, състоящи се от една сложна поредица от подземни тунели с различни входове и изходи. Има 50 известни породи заек с над 100 различни видове зайци в света. Зайците имат козина, вариращи от чисто бяло до черно или сиво. Техният размер може да достигне някъде от 20 см в дължина. Те са тревопасни животни, които предпочитат зеленчуци, листна растителност и се хранят предимно през нощта. Отглеждането им в затворена среда като домашни любимци изисква да им се осигури подслон и места за криене – зайци, ограничени от открити пространства, без възможност за защита ще се чувстват заплашени. Те се отегчават. В дивата природа, зайците имат много възможности да бъдат заети – от търсене на храна до възпроизводството и териториална отбрана. Домашните зайци, от друга страна, често нямат стимулация, която може да доведе до поведенчески проблеми и лошо здравословно състояние. По подобие на хората, те трябва да се съхраняват физически и психически активни. Естествената среда на заека може да бъде имитирана чрез предоставяне на тунели и платформи за катерене, пънове, клони, подходящи играчки и места, в които да се скрие, като картонени кутии, например.

Да имате домашен заек е също толкова удовлетворяващо, колкото да имате куче или котка. В къщи те живеят по-дълго, отколкото на свобода. Докато живота на дивият заек продължава средно по  10 години, при питомния те са 12. Дългоухите животни обикновено са най-активни по време на вечерта и рано сутринта, защото природата им на потенциална плячка ги кара да прекарват повечето от деня си, скрити в растителност или в подземни дупки. Ако са подгонени, тя бягат на зиг-заг и силните им задни крака развиват до 28 км/ч. Ушите им, които стигат до 10 см дължина, имат функцията да откриват хищниците в хабитата, като ги чуват от далеч и се подготвят да избягат и да се скрият, за да спасят живота си. Интересен факт, който ще забележите в последствие е това, че заекът в дома ви има по пет пръста на предните лапи и по четири на задните – общо 18 вместо 20. Зайците имат четири големи резци (предни зъби) и два малки резци, разположени точно зад горните. В задната част на устата си те имат по шест горни и пет долни кътни зъби от всяка страна. За да се компенсира постоянното им износване от дъвкането на листа, треви, плевели и клонки, заешките зъби са с отворени корени, което означава, че те растат непрекъснато през целия им живот.

Принципно зайците се размножават най-малко три до четири пъти годишно. Новородените са между три и седем в котило Те са слепи и без козина, като са в състояние да се движат скоро след раждането. Питомните и дивите зайци могат да си приличат, но те са два различни вида. Най-голямата разлика между тях е в това как изглеждат малките им.

При опасност зайците се изправят на задните си лапи, за да могат да видят по-добре заплахата. Те предупреждават останалите от вида си за наближаваща опасност, като тупат с краче. Като цяло поведението им е много интересно за наблюдаване, защото са много  териториални животни.

Макар да отглеждате вашият домашен заек самостоятелно, трябва да сте на ясно с факта, че тези животни трябва да се държат по двойки.  Другарство е от ключово значение за благосъстоянието на зайците – без компанията на друг представител на вида си кастрираните дългоухчовци се самотни и отегчени. В дивата природа, зайците са социални същества, факт, който не се променя, само защото те се отглеждат като домашни любимци.

Тези животни не могат да повръщат заради анатомичното подреждане на кардията и стомаха им, което създава смъртна опасност при поглъщането на несмилаема храна. Тя причинява задръствания, които пречат на ларинкса (дихателните пътища), който е преминал от хранопровода и може да доведе до фатални сърдечни атаки.

Ето и няколко забавни факти за домашния заек – те подскачат във въздуха, бягат, извъртате тялото си и потропват с краката си като израз на радост. Те могат да говорят – въпреки че обикновено са много тихи, зайците съобщават на глас, с различна видове звуци и общуване с различни съобщения. Например ниското им бръмчене, когато вървят около едно физическо лице е сигнал на обич. Тези животни могат да бъдат обучени – зайци, отглеждани като домашни любимци наистина могат да се възползват от наградо-базирано обучение. Например, те могат да бъдат обучени да упражняват и правят малки скокове, което от своя страна е чудесно за здравето им. Като са активни в ежедневието си, това намалява риска от наднормено тегло и дори затлъстяване, както и осигуряване на физическа и психическа стимулация.

Зайците имат отлично обоняние, слух и зрение. Те имат почти 360 ° панорамна визия, което им позволява да открият хищниците от всички посоки. Те могат да видят всичко зад тях и имат само едно малко сляпо петно в предната част на носа си. Имат изключително силни задни крайници, които им позволяват да скачат на големи разстояния – до един метър на височина и до три метра дължина. Зайците се нуждаят от много фибри, набавени под формата на сено и трева.  Това е един много важен факт за тях и най-важното – това е от съществено значение за храносмилателното им здраве и те могат да умрат без него.

 

източик: justrabbits.com