Техники за трениране на кучета

tehniki za dresirane na kucheta

tehniki za dresirane na kucheta

Да бъдеш собственик на домашно куче е отговорност и част от това включва добрите маниери на вашия любимец, когато се намира сред други хора или животни. Ето някои полезни техники за трениране на кучета, с които бързо ще се справите с неприятностите в поведението му и ще осигурите безопасността му и тази на всички около него.

Свободните песове се ръководят от вътрешните правила в глутницата. Те са удобни за тях в такава ситуация, но когато живеят при вас, те трябва да спазват вашите правила. Дресировката е напълно възможна за постигане и трябва да се отнасяте с животните като с такива, а не като с деца. Съществуват много източници, от които може да научите методи за обучение на вашите любимци, но тук ще ви предложим най-основните.

Техники за трениране на кучета – защо, как и кога

tehniki za trenirane na kuche

Целта на тренирането на кучето е да имате домашен любимец с добри маниери, който е уверен и спокоен, без опасност да изскочи пред движеща се кола или да захапе пощальона, който приближава дома ви. Дресирането ви осигурява позицията на алфа водач в отношенията с песа и го кара да се чувства по-удобно в неговата позиция. Предназначението на тренировката не е да заробвате кучето заради странните му качества като палавост и клоунада, нито да проявявате каквато и да е форма на насилие.

Може да започнете да дресирате вашето куче на около три-месечна възраст. Преди това за малките е трудно да се фокусират. Първоначално тренирането на кученце може да бъде истинско предизвикателство. Започнете с основните команди „Седни“ и „Стой“ и то бързо ще се научи. По-големите възприемат по-бавно, но спокойния маниер улеснява обучението.

Полезно би било кучето да посети тренировъчен клас с професионален треньор, който да го научи на основни неща и ще му помогне със социализирането. Освен това ще ви покаже как да реагирате в нови ситуации и ще предложи помощ относно инструкциите.

Много е полезно, ако съумеете да използвате спокоен маниер на дресиране, който ще успокои и ще даде увереност на любимеца ви. Слушайте и наблюдавайте техниките на треньора. Не се притеснявайте да задавате въпроси и изисквайте индивидуално отношение към вашето животно.

Когато сами дресирате кучето, имайте в предвид факта, че то може да задържи вниманието си концентрирано за около 15 минути. За това е по-добре да направите заедно две сесии по 15 минути, отколкото една от 30.

Различни техники за дресиране на куче

dresirane trenirane kuche

Повечето методи за подчинение използват позитивно подсилване, като някои са съставени само от такова, докато други са комбинирани с поправяне. Изборът на техника зависи от индивидуалността на кучето и начина, който вие предпочитате за него. Различните породи имат различен темперамент, също както и представителите на една порода имат различен характер. Не се притеснявайте и не сравнявайте любимеца си с други, ако дадена техника не дава еднакъв резултат. Гледайте на времето ви, прекарано заедно, като начин за забавление и укрепване на отношенията ви.

Традиционно трениране на кучета. Този метод използва физически корекции, като показвате какво означава командата, ако животното не реагира. При изпълнение от негова страна, трябва да го наградите с похвала „Добро куче“.

Трениране чрез звуков сигнал с щракане. Този тип може да се използва за всичко – от основни команди до елементарно обучение или проблеми с поведението. Теорията зад този метод се опира на твърдението, че животното учи най-добре от обуславянето. Това означава, че то учи от обстановката и най-вярно отговаря на позитивни последствия, отколкото на негативни. Щракането индикира, че кучето се е справило добре. Този метод е много предпочитан, защото е позитивен и предлага добро преживяване за стопанина и за животното.

Шептене. Тази техника може да бъде много полезна за някои кучета. Същността й е да общувате и да се разбирате с вашия любимец. Ключът се крие в способността да разгадаете езика на тялото на кучето ви и да се опитате да му отвърнете чрез езика на вашето тяло. Това често включва корекции, но те са базирани от поведението на животното. Например куче, което се държи агресивно към друго, може да бъде поправено от лошия начин, по който се държи. Поставянето на ръка на врата му с леко натискане на ноктите ще му напомни за майка му, която би постъпила така, ако бяха заедно на свобода. Методът изисква обучение върху поведението на животните, но може да създаде здрави и стабилни отношения между вас и вашия домашен любимец.