есенно равноденствие 2016

Есенно равноденствие 2016.

С определението  есенно равноденствие се обозначава астрономическото понятие, което обуславя определен момент от годината, в който денят и нощта са равни по продължителност в следствие на движението на Земята спрямо Слънцето. През годината принципно има по два такива дни, които се случват всяка  пролет и есен и известни съответно като като пролетно и есенно равноденствие. Първото е на 20 или 21 март, а второто – на 22 или 23 септември. През 2016 есенно равноденствие настъпва на 22 септември в 16:22 часа.

Есенно равноденствие 2016

В дните на равноденствията Слънцето изгрява почти точно от изток и залязва почти точно на запад, по-конкретно леко северно от изток и леко северно от запад. Точката, в която центърът на Слънцето пресича екватора, докато преминава от Южното полукълбо в Северното, се нарича точка на пролетно равноденствие, а противоположната се нарича точка на есенно равноденствие. Моментите на равноденствията от година в година се изместват, защото промеждутъкът от време между двете последователни преминавания на Слънцето през една и съща точка на равноденствието не съвпада с продължителността на календарните години. В обикновена година моментите на равноденствията настъпват с 5 часа, 48 минути и 46 секунди по-късно, в сравнение с  предходната, а във високосна година – с 18 часа, 11 минути и 14 секунди по-рано. Това е причината равноденствията да могат да се паднат на две съседни календарни дати. Датата, на която настъпи есенно равноденствие се приема за начало на астрономическата есен, а тази, на която настъпва пролетното – за начало на астрономическата пролет.

Прието е точките на пролетното равноденствие и на есенното равноденствие да се обозначават със зодиакалните символи, които съответстват на съзвездията, в които те са се намирали по времето на Хипарх. Пролетното равноденствие се отбелязва със знака на зодия Овен, а есенното – със знака на зодия Везни. В резултат на прецесията на равноденствията през годините тези точки са се изместили и сега се намират в съзвездията Риби и Дева.

Още от древни времена хората са възприемали ежегодното  есенно равноденствие като нещо специално, защото тогава пътят на Слънцето по небесната сфера пресича небесния екватор. Това е причината почти всички езически религии и голяма част от културите по света почитат всяко есенно равноденствие като специален момент с особено значение. Тогава се извършват важни обреди, свързани най-вече с плодородието и земеделието, както и основните календарни фестивали.