Фотография

Северно сияние – природен феномен

severno siqnie 1

severno siqnie 1

Явлението северно сияние е малък каприз на природата, който може да се наблюдава в някои зимни нощи, а в други – не. Рядкото удоволствие от виждането му на живо го нарежда в списъка с желани дестинации за мнозина. „Аурора бореалис“ е гледка, заради която си заслужава да се пропътува цялото Земно кълбо.

Източник на Северното сияние е слънцето. Изригвания от повърхността му изстрелват огромни количества слънчеви частици в дълбокия космос. Тези частици се носят през пространството и достигат нашата планета за два-три дни. Щом наближат Земята, магнитното й поле ги улавя и ги насочва към двата й магнитни полюса. При спускането си към полюсите слънчевите частици биват възпрени от земната атмосфера, която в случая действа като ефективен щит, и се сблъскват с газовете в нея. Енергията, получена в резултат на сблъсъка между слънчевите частици и газовите молекули, се излъчва като фотон – светлинна частица. Когато се получат множество подобни сблъсквания, резултатът е „aurora“ – светлина, която сякаш се движи по небето.

Северно сияние – студена феерия от цветове

severno siqnie ezero aurora

В арктическите Гренландия и Исландия се наблюдава северно сияние. То следва единадесетгодишен цикъл, в който активността е в своя максимум на единадесетата година. Сиянието е нещо много динамично. Гренландия се намира точно под пояса на сиянието. Небесата над Гренландия обикновено са много чисти и това прави шансовете да се наблюдава ясно сиянието много по-добри. Мястото е много предизвикателно за туризъм.

Градчето Кангерпусуак в Гренландия всяка година събира стотици желаещи да наблюдават сиянието. Зимните месеци предлагат добра видимост и висока вероятност за сияйни нощи.

 Северно сияние – завеси от потоци цветна светлина

severno- iqnie islandiq potok

Северното сияние е природен феномен, който е визуално удоволствие за наблюдаване. То притежава вълшебна, почти митична среда, която е била наблюдавана само от малцина в цялото й величие.

severno siqnie islandiq

При хубаво време може да се види северно сияние почти от всяка точка на Исландия. „Aurora borealis“, по-известно като Северното сияние„. Съчетание от светлини с различен цвят, което понякога се вижда в нощното небе над най-северните части на света.

Северно сияние над пътека в Исландия

severno siqnie pateka aurora

Сияние в небето над Гренландия

severno siqnie 2

Приказно северно сияние

severno siqnie 3

Северно сияние в палитра от нюанси

severno siqnie 4

Северно сияние в зелени багри

severno siqnie 5

Снимка, направена от Космоса на Северното сияние

severno siqnie ot kosmosa

Много легенди се разказват за произхода на Северното сияние. Викингите смятали, че това са войни, които препускат с коне из небето, докато ескимосите – че това са светлини, които осветяват пътя на мъртвите към отвъдния свят. Във Финландия го наричат „revontulet“, което ще рече шестте лисици – име, което произлиза от древната приказка за полярната лисица, която  размахвайки с рунтавата си опашка по небето, създала валма сняг и пламъци. Истината е обаче, че причината за северните сияния е слънцето, чиято атмосфера е съставена най-вече от водород. От най-външния й слой непрекъснато се откъсват частици (електрони), които се стичат към Земята като поток, известен като слънчев вятър. Именно от взаимодействието със земната атмосфера се ражда полярното сияние, тъй като в полярните области магнитното поле е най-силно. Резултатът е наистина несравнимо красив – небето засиява в приказни нюанси на червеното, зеленото, синьото или виолетовото.