Забележителности, осветени от мълния

statuqta na svobodata udarena ot malniq

aifelova kula zabelejitelnost malnii

Представяме ви любопитна галерия с интересни снимки на забележителности, осветени от мълния, които не се виждат всеки ден. Една от  многобройните хипотези предполага, че кълбовидната мълния  не е просто сгъстена висока енергия, а друга, небелтъчна форма на живот, която прониква при нас от паралелния свят. Те изглеждат наистина страховито и ни карат да се почувстваме толкова уязвими и безпомощни пред силата на природата. Сигурни сме, че вече искате да научите нещо  повече за мълниите, нали?

Уникални кадри на известни  забележителности, осветени от мълния

statuqta na svobodata udarena ot malniq

Мълнията представлява електрически искров разряд в атмосферата, който се проявява обикновено по време на буря  и е съпроводен от ярка гръмотевица. Най-често възникват в купесто-дъждовните облаци.  Могат да се образуват също така и от пясъчни бури, торнадо или вулканични изригвания. Ако един облак, зареден с положителен заряд се доближи до друг облак, който е зареден с отрицателен заряд, се получава мълнията. Интересните архитектурни забележителности, осветени от мълния изглеждат някак божествено, когато са докоснати от светъл небесен лъч.

Видове линейни и кълбовидни мълнии

rio statuq isus malniq

Линейните мълнии имат средна дължина около 2,5 километра. Някои от тях обаче достигат до 20. В същото време ширината им е от порядъка на до 3 cантиметра. Скоростта на разпространение може да достигне 61 км/сек. Температурата,  която се развива в мълнията е около 30 000 °C.   При положителните мълнии токът, който протича през нея достига 300 kA. Те излъчват силна бяла до жълтеникава светлина. Видовете линейни мълнии са: облак земя, облак – облак, земя – облак, облак – въздух и мега мълния. Техните разновидности са: лентовидна, зърнеста мълния, вилообразна, единична, хоризонтална, суха, топлинна и вулканична мълния.

malniq nebe zabelejitelnost

Кълбовидната мълния представлява атмосферен феномен с все още неизяснена същност. Тя е изключително рядко явление, което представлява обемен електричен заряд със сферична форма. Появява се предимно в края на гръмотевична буря и има диаметър от около 20 – 30 сантиметра до няколко метра. Границите й са неясни, като понякога е обкръжена от синкаво сияние.  Цветът на мълнията може да бъде червен, жълт, оранжев, син, виолетов, зелен, златист, бял или сребрист. Има тенденцията да се промъква в затворени помещения — през отворени прозорци или врати.

malnii cherni oblaci nebe

Понякога мълнията може дори да премине през стена или прозорец, без да остави следа, но може и да ги взриви. Температурата на плазмата отвън е студена, но гореща отвътре. Появява се по време на гръмотевична буря, най-често след обикновен удар на мълния. Движи се най-често успоредно на посоката на вятъра. При среща с такъв феномен не бива да се бяга, защото тя следва въздушните течения и може да подгони жертвата. Този вид мълния е все още загадка, пораждаща противоречиви мнения.

Пурпурно небе, пронизвано от мълнии в Ню Йорк

malnii lilavo nebe

Мълнии в небето над Йоханесбург в Южна Африка

malnii Johannesburg South Africa

 Мрежа от мълнии в нощното небе

zabelejitelnost malnii nebe

Розови нюанси в небето, разрязани от бели мълнии

malniq rozova most

Мълниите осветяват небето по забележителен начин

zabelejitelnost malniq udar

malnii visoki sgradi

zabelejitelnost malniq most

malnii nebe nosht