Развлечения

Картички за Архангеловден с пожелания

koi praznuva na arhangelovden i data na praznika

8 ноември е датата, на която се празнува Архангеловден. На този празник църквата отдава чест на светите ангели, на смъртта и на нейния главен повелител Св. Архангел Михаил – „пазител на душите и борец против злото“. Той се смята за вожд на небесните сили, а името му в превод значи „който е като Бог“. Обикновено е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. Според българските вярвания Свети Рангел (истинското име на Архангел Михаил) бил от красил момък от братята светци-юнаци, на когото се паднали мъртвите души при подялбата на света. Вярвало се, че той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка. Поверието гласи, че ако мъртвият си отива с усмивка, то значи е получил златна ябълка от Свети Рангел, а ако умира в мъки, то светията му е дал да изпие горчива чаша. Хората го възприемали като ангел на смъртта и го наричали с „душовадец“ и „вадидушник“. След като извадил душата той я отвеждал в отвъдното при Св. Петър, където заедно премервали на везните греховете на душата и я изпращи или в Рая или във вечни мъки в Ада. Именно по тази причина в християнската иконографска традиция освен с окървавен нож в ръце, светията също е рисуван и с държащи везни, измерващи човешките грехове.

В съботата преди Архангеловден е Архангелската (Рангеловската) задушница, която е една от най-големите задушници през годината и в пряка връзка с представата за светията като ангел на смъртта. За тази задушница и в самия Архангеловден се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, „боговица“(богова пита), които по външен вид и названия напомнят на основните хлябове, приготвяни за погребение.

На Архангеловден празнуват хората с имената Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радул, Радмила, Радослав, Радослава, Ростислав, Ростислава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси, Серафим и производните им.

Може да поздравите вашите близки и приятели за празника с нашите картички за Архангеловден с пожелания.

Картички за Архангеловден с пожелания

kartichki za arhangelovden s pojelaniq

kartichki za arhangelovden s pojelaniqkartichki za arhangelovden s pojelaniq za imen den mihaela

kartichki za arhangelovden s pojelaniqkartichki za arhangelovden za muje

kartichki s pojelaniq za arhangelovden

kartichki za arhangelovden s pojelaniq za imeto rainakartichka za arhangelovden s pojelanie

arhangelovden kartichki s pojelaniq

kartichki za arhangelovden s pojelaniq za imeto gavrailkartichki za arhangelovden s pojelaniq za muj

kartichki za arhangelovden s pojelaniq za jenakartichka za arhangelovden s pojelanie

kartichki za arhangelovden s pojelaniq

kartichki za arhangelovden s pojelaniq s imeto mihailkartichka za arhangelovden s pojelanie za muj

kartichka za arhangelovden s pojelanie za jena

kartichki za arhangelovden s pojelaniqarhangelovden kartichka s pojelanie

kartichki za arhangelovden s pojelaniq

kartichki za arhangelovden s pojelaniq za angelinakartichki za arhangelovden s pojelaniq za jeni

kartichki za arhangelovden s pojelaniq

kartichki s pojelaniq za arhangelovden kartichki za arhangelovden s pojelaniq