картички за първа пролет

Първа пролет е денят, в който настъпва пролетно равноденствие. Тогава продължителността на деня и нощта е еднаква. В зависимост от това, колко години са минали от последната високосна година, се определя и датата, на която настъпва Първа пролет, като тя варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо, в което се намира България.

Първа пролет – традиции и суеверия

картички за първа пролет
Тази дата е била важен религиозен празник още от древността. Посрещането на Първа пролет е свързано с много традиции и обичаи, които съдържат в себе си християнски и езически вярвания. Началото на астрономическата пролет, когато снегът се топи и започва да расте зелена трева, се считало за деня, в който Богът на Слънцето се венчава за Остара. След пълнолунието на пролетното равноденствие в първата неделя се отбелязва Великден. Преди християнизацията, славянските народи са празнували Масленица (по-късно наречен Сирни Заговезни) именно по време на Първа пролет.  А през езическите времена, празникът е бил свързан с настъпването на пролетта, с разцъфването на природата и с по-осезаемата слънчева топлина.

Картички за Първа пролет

картички за първа пролет

Към днешна дата се е запазило отбелязването на Първа пролет с позитивни поздравления. Хартиените картички с надпис „Честита Първа пролет“ вече изглеждат по-различно. Под формата на снимки, може да изпратите като файл свежи и красиви пожелания за Първа пролет на близките и на приятелите си във фейсбук, да ги публикувате в инстаграм или да ги изпратите по имейл. Подготвили сме някои цветни и уникални пролетни картички, които да използвате. Сигурни сме, че ще има по нещо за всеки вкус. Има такива с мили пожелания, както и съвсем семпли с поздравления за настъпването на пролетта. Разгледайте ги и изберете тези, които ви допадат най-много, а след това ги използвайте, за да зарадвате важните за вас хора и да им покажете своето отношение и внимание към тях.

картички за честита първа пролет

първа пролет

първа пролет

първа пролет

първа пролет

първа пролет

картички за първа пролет

първа пролет

първа пролет

първа пролет

първа пролет