Книги

Струна в кръвта от Вал Макдърмид

struna v kruvta ot val makdarmid

struna v kruvta ot val makdarmid

За тези, които вече са почитатели на изключителната Вал Макдърмид името й е най-добрата реклама. Защото попаднете ли веднъж в плен на тази писателка, няма и да искате да се освобождавате от магията на перото й. Критиците я нареждат сред най-добрите автори на психологически трилъри. В това се крие тайната на Вал – тя няма просто да ви омае с заплетен сюжет и страховити убийства. Самата авторка приема Агата Кристи за свой учител и отделя основно внимание не само на суровата криминална интрига, а на отношенията между персонажите – сложни, заплетени, на моменти дори противоречиви, каквито са тези в истинския живот.

Шотландката Вал Макдърмид е сред най-добрите автори на психологически трилъри. Популярна е не само на стария континент, но е публикувана в многомилионни тиражи и в САЩ. Лауреат е на множество награди, като например „Златен кинжал” за най-добър криминален роман на Асоциацията на писателите на криминални романи – негови носители са автори като Иън Ранкин, Рут Рендел, Джон льо Каре. Носител е и на наградата „Антъни”, книга на годината на Лос Анжелис Таймс и много други. За романа „Далечно ехо” получава също престижните награди „Шерлок” и „Бари”. Асоциацията на издателите на аудио-книги присъжда злато в категорията „трилъри” за аудио-версията на романа „Далечно ехо”. През 2005 г. получава и наградата „Иконите на Шотландия” за най-добър шотландски писател. „Мястото на екзекуцията” е включена в сборника „100-те най-добри шотландски книги за всички времена” – издаден от Шотландския съвет по изкуствата. През 2009 е приета в Залата на славата за автори на трилъри, a през 2010 е удостоена с престижния “Диамантен кинжал на Картие”. “Струна в кръвта” е второ издание. С нея започва преиздаването на някои от изчерпаните заглавия от Вал Макдърмид, поради големия интерес към тях.

Струна в кръвта от Вал Макдърмид

Макдърмид никога не се задоволява единствено с разкриването на убийство – тя ще ви покаже причините, създали убиеца. Ще ви посочи всяко малко камъче, довело до преобръщането на неговата психика. Има моменти, докато четете, когато се плашите, защото като че ли започвате да разбирате този убиец, да усещате гнева му, да осъзнавате мотивацията му.
Но спокойно, Вал няма да ви остави да се колебаете на чия страна сте. Колкото и великолепно да описва отрицателните си герои, тя пази най-хубаво за положителните. Нейният инспектор Тони Хил (герой в не една книга) бързо става любимец на всеки и то именно с това, че е нетрадиционният герой. Малко странен, малко затворен, самият той с всички предпоставки да отключи в себе си тъмната страна, но въпреки това намиращ начин да се бори със себе си и по този начин и с престъпниците. Тони е най-добрият профайлър, единственият, който може да влезе в главата на убийците. Такъв човек не може да има лек живот. Сложно е и ежедневието му, сложни са и отношенията с майка му, и близостта му с главен инспектор Карол Джордан, с която са обвързани от силни чувства, но като че ли обречени никога да не уцелят правилния момент. Колкото и парадоксално да звучи, това е роман за жестоки убийства и в същото време за вечната, нереализирана любов.

 Кое младо момиче би устояло на покана за среща, отправена му от известен и красив медиен любимец? Но мечтаната романтична вечеря се превръща в най-кошмарната нощ и вместо в леглото на звездата момичетата се оказват оковани във вериги, оставяни да умрат бавно и мъчително. Полицията дори не подозира, че се извършват жестоки убийства.
Млада следователка, обучавана от най-добрия специалист по профилиране на серийни убийци – доктор Тони Хил, попада случайно на следата. Теорията й, че момичетата не са просто избягали от дома, а жертви на убиец-маниак, е приета с присмех. Заподозреният е публична личност, измамната му фасада на медиен любимец е толкова умело изградена, че всякакви обвинения срещу него звучат абсурдно. Никой не иска да повярва на ужасната истина. Но когато един от хората на доктор Хил бива убит по изключително жесток и показен начин, преследването се превръща в лично отмъщение. Заедно с инспектор Карол Джордан доктор Тони Хил тръгва по следите на опасния хищник, чиято очарователна външност крие болна и извратена душа. Това е напрегната и рискована игра на котка и мишка, в която ролите могат много лесно да се разменят.