3 хип-хоп песни, които не са толкова оригинални

хип-хоп

Казват, че имитацията е най-искренaта форма на ласкателство, а в хип-хопа имитацията много често е целенасочена. Подбрали сме ви едни от добре познатите хип-хоп песни, които са взаимствани от други хитови парчета от миналото.

3 хип-хоп песни, които не са толкова оригинални

Jay-Z “99 Problems” (2003) / Ice-T “99 Problems” (1993)

Популярната песен е издадена през 2003 г.  и фразата е станала част от лексикона на обществото до сега. Въпреки, че това ще бъде вечният прякор, тясно свързан с Джей Зи, всъщност тя не е измислена от него. Фразата е създадена по време на разговор между Айс Ти и Брадър Маркъс от 2 Live Crew и след това се използва от Айс Ти за неговата песен със същото име. „Home Invasion“ на Айс Ти бе посрещната със смесени ревюта и много далеч от похвалните за „The Black Album“ на Джей. След години, когато Крис Рок чува наново песента, предлага на супер-продуцента Рик Рубин Джей Зи да го пренапише и Рубин се съгласява. Въпреки че припевите са същите, версията на Джей Зи се превръща в разказ за расовото профилиране и неговите „кучки“ всъщност са полицейските кучета.

Coolio “Gangsta’s Paradise” (1995) / Stevie Wonder “Pastime Paradise” (1967)

„Gangsta Paradise “ на Кулио е една от най-добре познатите хип-хоп песни на всички времена. Не успял да поддържа успеха на песента си, рапърът бързо се стопи в неизвестност. Песента остава популярна и дава на Кулио място в хип-хоп историята, за което Кулио трябва да благодари на Стиви Уондър. „Gangsta Paradise“ заимства мелодията на „Pastime Paradise“ включен към албума на Стиви „Songs in the Key of Life“. Основният принос на Кулио бе промяната на темата на песента от критика към гангстерите към тези, които живеят в миналото. Кулио споделя, че според Стиви песента е невероятна, след като, разбира се, е поискал от рапъра да изчисти парчето от всякакви ругатни.

K-Solo “Real Solo Please Stand Up” (1990) / Eminem “Real Slim Shady” (2000)

Еминем не е първият, който използва „Will the real ……. please stand up?“ като припев. Кей Соло е първият, който задава въпроса през 1990 г. Дали песента има същото въздействие като на Ем, никой не знае. И двете фрази са взети от популярната шоу-игра „To Tell The Truth“, където в края на играта въпросът „Ще може ли истинският [име на състезателя] да се изправи?“, за да се разбере кой е измамникът.