bansko zabelejitelnosti

Банско забележителности. Какво може да разгледаме през свободното си време в Банско?

От най-древни времена Банско е бил заселван заради своето добро местоположение и чудесна природа. Останките от антични крепости, тракийските надгробни могили и късносредновековните църкви са едни от забележителностите на Банско, които можете да откриете в околностите.  Той е документиран като селище от 1576 г., като до ХVIII век банскалии са предимно животновъди и занаятчии, които разчитат на просторните пасища и богатите гори на района. Възраждането започва да развива Банско и като търговско-занаятчийски център. През това време се появяват много воденици, дъскорезници, валявици и т.н. Жителите на града започват да поддържат търговски връзки със селища от Егейското крайбрежие, от Централна и Западна Европа.

Кой забележителности в Банско да посетим?

bansko zabelejitelnosti

В Банско са родени и живели видни българи като Патриархът на българските учители и книжовници – Неофит Рилски, Тома Хаджиикономов – Молера и  Марко Везньов, който е издател и просветен деятел.  Тук е роден и Паисий Хилендарски, авторът на „История Славяноболгарская”. Банско е роден град и на Никола Вапцаров.

Забележителности в Банско

bansko zabelejitelnosti

„Веляновата къща“

Обявена за паметник на културата, къщата е открита през 1977 година и е с национално значение, тъй като е образец на архитектурния тип укрепена къща по времето на Възраждането. Интериорът й също е запазен с оригиналните за епохата характеристики. Веляновата къща е интересна със стенописите и дърворезбованите тавани.
.

bansko zabelejitelnosti

Къща-музей „Неофит Рилски“

Къщата музей на Неофит Рилски (пръв български енциклопедист) се намира в съседство на църквата “Св. Троица”. Сградата е строена през XVIII век и е позната и с името Бенината къща. Днес в нея е подредена експозиция с материали, разкриващи дългогодишната дейност на Неофит Рилски.

bansko zabelejitelnosti

Музей “Никола Вапцаров”

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата музей „Никола Вапцаров”. Тя се намира в Банско, в близост до сградата на общината. Музеят е в къщата, в която поетът е живял след 1912 г. Той е посветен на Никола Вапцаров, който има отредено място сред най-популярните български поети на ХХ век заради забележителното си творчество.

bansko zabelejitelnosti

Постоянна иконна изложба

Постоянната иконна изложба е една от най-интересните туристически забележителности в Банско. Тя се намира в старата част на града – до черквата “Св. Троица”. Изложбата се помещава в най-старата запазена сграда, строена през 1749 г., чийто автентичен вид е запазен, която е й обявена за паметник на културата.

bansko zabelejitelnosti

Църквата “Света Троица”

Една от най-големите исторически и културни забележителности на град Банско е храмовият комплекс “Света Троица”. Църквата е една от най-големите трикорабни псевдобазилики в страната. Строена през 1835 г. от местни строители по инициативата на влиятелния търговец Лазар Герман (Голев).