Пленителни пещери по света

nova zelandiq peshtera sveteshta topla

nova zelandiq peshtera sveteshta topla

Капката дълбае камъка не със сила, а с постоянство. Така с времето водата създава възхитителни природни красоти. Понякога обаче се намесват и други сили. Ето как възникват пленителните  пещери по света. Образуването на една пещера продължава столетия, понякога дори хилядолетия. Основна роля играе дъждовната вода, която се просмуква през скалните пукнатини. При смесването си с въздуха тя поема въглероден диоксид и така става леко киселинна. Под въздействието ѝ голяма част от скалите, например варовиковите, започват да се разграждат, вследствие на което под земята се образуват пещери. Дъждовната вода, потоците и реките са в състояние да създадат цели пещерни системи, наречени карстови пещери, които нерядко са с дължина от няколко километра. През голяма част от карстовите пещери преминават реки или потоци. Понякога пещерата е изцяло под вода, което я превръща в магнит за гмуркачи от цял свят. Ако в пещерата е много студено и водата замръзва, възникват ледени пещери. Студеният въздух не напуска пещерата дори през лятото, тъй като топлият въздух навън е по-лек и не успява да навлезе. Ледени пещери се образуват и в глетчерите.

Пленителни пещери по света, които ще ви изумят

peshteri vulkan rusiq

Ледените пещери като тази в Русия се образуват в ледници, намиращи се в близост до вулкан. Някои от тях са формирани от вентилационни отвори, които освобождават вулканична топлина и газове. Лавовите пещери са първични пещери. Те възникват в процеса на вулканично изригване и представляват нещо като лавови тръби, по които потоците от гореща лава продължават да се движат под земята, след като лавата на повърхността вече е застинала.

 Уникални пещери по света

islandiq peshteri po svetaИсландия е  най-големият ледник в Европа. Тези пещери са разположени са в глетчерова лагуна. Обикновено тези помещения са тъмни и не толкова живописни. Въпреки това, в Скафтафел,  в Исландия пещерите са пълни със светлина и омагьосват със своята красота, замръзнала във времето.

peshtera kitai reed flute guangxi

Не само безкрайните ледници, непристъпните високи върхове и непроходимите тропически гори крият от човешкия взор скъпоценностите на Майката Земя. Подземните недра таят не по-малко зашеметяващи гледки. Скритата в неизвестните територии на севрозападния регион Гуйлин в Китай, пещера „Тръстиковата флейта“ омайва със своята неповторима красота, драматичните си подземни пейзажи, звуци, светлосенки и цветове. Разположена на 240 м. под земната повърхност, тя крие   една нова вселена за човешките сетива: внушителна колекция от сталактити и сталагмити, образувани преди 600 хиляди години и оформяни от течащите води на подземната река.

nai golqmata peshtera sveta werfen avstriq

Пещерата – лабиринт  Айсризенвелт се намира до град Верфен в Австрия е най-голямата ледена пещера в света. Дълга е повече от 40 км. Първите цепки и пукнатини във варовиковите скали са се образували преди повече от 100 милиона години при тектонски движения. Разпадането на химикалите, водата и ерозията уголемяват пукнатините и ги превръщат в кухини, а по-късно в огромен лабиринт от тунели.

Душът в бразилска пещера

braziliq peshtera temimina

Единствената по рода си  пещера в Мексико най-големите кристали в света

mehico peshtera naica mine sveta

Пещерата в Малайзия е пълна с интересни статуи

peshtera batu po sveta malaysia

Пещерата Канго в Южна Африка

afrika peshtera cango oudsthoorn

peshtera avstralia jenolan

peshtera kefaloniq melissani garciq

peshtera sarbia stopica pecina

peshtera balgariq saeva dupka

peshteri po sveta cavernas de marmol chilie

peshtera slovenia postojna

shotlandiq peshtera fingals

peshteri po sveta vietnam son doong

peshteri po sveta sinq croatia

peshteri po sveta islandiq

peshteri balgariq devetashka