Пътешествия

Почивка в Турция на Бодрум – какво да видим там?

bordum

bodrum

По време на вашата почивка в Турция на Бодрум ще бъдете очаровани от останките от историята, които датират още от 1000 г. преди Христа. Изненадите в Бодрум, наричан още „вечно синия град“ , не свършват с историческите факти, за които можете да научите на място. Известен още като Халикарнас, в Бодрум ще намерите много изоставени реликви още от времето на древните римляни. Годината е била 353 преди новата ера и остава една от най-значителните за историята на турския град. Курортът предлага множество зашеметителни природни пейзажи, част от които са прекрасните брегове и заливи. По отношение на климата, в Бодрум е горещо и сухо лятото а зимата – влажна. На територията му са настанени луксозни и бутикови хотели. И като обобщим, можем да кажем, че той е перфектно място за хора, търсещи история и забавления на едно място през цялата година.

Какво да видите и направите по време на вашата почивка в Турция на Бодрум

bodrum

Красотите и атракциите нямат край. Двореца на Бодрум е първото нещо, което ще видите на влизане в града. Замъкът, разположен между източната и западната порта в града, допринася за атмосферата, която ще ви размечтае. Разхождайки се из тесните улички на града, няма как да не ви очароват малките бели къщички. Толкова е забележителен, че е почти като Полярната звезда и може да се види от всяка точка в града. Построен е през XV век и е превърнат в Музей на подводната археология. В него ще намерите колекция от подводни артефакти.

bodrum

Другата забележителност, която ще прикове погледа ви е Мавзолея на Халикарнас. Той е Петото чудо на света. Носи следи от гръцката и египетска архитектура, построен от името на цар Мавзол през IV век преди новата ера. Мавзолеят е считан за едно от седемте чудеса на света и е превърнат в музей на открито. Руините на мавзолея все още отразяват величието на епохата, в която е създаден.

bodrum

Гробницата на цар Мавзол, едно от Седемте чудеса на света, построена преди повече от 100 години e част от най-популярните места за разглеждане.

bodrum

Античния театър е построен в склоновете на Гоктепе. С капацитет 4000 човека се превръща в най-популярното място през лятото. По време на почивката си не забравяйте, че там се намира родната къща на известния историк Херодот.

Красивите плажове в Бодрум и курортите до него

bodrum

Неслучайно го наричат „вечно синият град“. По бреговете на града можете да се радвате на кристални сини води почти целогодишно. Със сигурност ще ви плени един от най-прекрасните плажове – Мугла, който е и част от най-впечатляващият район на територията. В близост се намират курортите Ортакент, Гюмюшлук, Битез, Торба, Тургутрейс, Гюмбет, Йаличифтлик, Голтуркбуку и Йаликавак, които ще ви предложат разнообразие от плажове по Егейско море. Характерни за тях са снежно-белите къщи, които са с типичната за Турция архитектура.

Бодрум е едно от любимите места за гмуркащите се, поради разнообразието от местности. Под водата е толкова красиво, колкото и на сушата. Ще откриете други светове. Ентусиасти от цял свят се стичат, за да видят подводен Бодрум. Предлагат се и други водни и екстремни спортове.

Организират се и много круизни пътешествия около бреговете на Бодрум и съседните курорти. Ще се запознаете с уникални места по дължина на дълбоките сини води. Може да се присъедините към организираните екскурзии или да наемете яхта, която ще ви отведе до уникални места по Турската Ривиера.

bodrum

Не случайно един рибар е казал: „Не се надявайте, че ще напуснете това място такива, каквито дойдохте. Идвали са и други като теб преди, но те оставиха умовете си в Бодрум„. Ако и вие искате да изпитате върху себе си магията на града, започнете да планиратевашата почивка в Бодрум.

 плаж Гюмбет, Бодрум

bodrum

 плаж Битез

bodrum

плаж Мугла, Бодрум

bodrum

 разходка с яхти около плаж Торба

bodrum

 характерните бели къщи по брега

bodrum

плаж Ортакен, Бодрум

bodrum

плаж Голтукбуку

bodrum

плаж Гюмюшлук, Бодрум

bodrum