sedem chudesa amaerika statuq niu iork jena polqna new york

Седемте чудеса на САЩ – мостове, сгради и още нещо. Тези седем чудеса са изцяло направени от човешка ръка. Тe са произведения на техниката, дизайна и чистия гений.

Кои са седемте чудеса на САЩ

sedem chudesa amerika sash bruklinski most bruklin

Бруклинският мост (Brooklyn Bridge) е едно от седемте чудеса на САЩ. Намира се в Манхатън, Бруклин, Ню Йорк. В началото на 1800 г., жителите на Бруклин и Долен Манхатън решават да свържат двата града с мост, който да позволи пренасянето на стоки и предвижването на хора. След многократни опити за строеж, архитектът Джон Ройблинг предлага проект за висящ мост през 1855 г. Предложението е било одобрено след 2 години и строежът започва на 03.01.1870 г., но тогава архитектът умира и синът му довършва работата като главен инженер. Още преди да се пусне в експлоатация през 1883 г., мостът се разглежда като символ на величие в Ню Йорк и до ден днешен моста е Национална историческа забележителност.

Великите постройки на Америка

sedemte chudesa na sasht amerika usa empaiar steit bilding nebostargach

Емпайър Стейт Билдинг (Empire State Building), намиращ се на улица 5-то Авеню в Ню Йорк, е едно от седемте чудеса на САЩ. Построена е по време на Депресията. Сградата е символ на решителност и гордост в историята на САЩ. Всичко започва, когато Крайслер Корпорейшън (Chrysler Corporation) и Дженеръл Моторс (General Motors) са в конкуренция за изграждането на най-високата сграда. Архитект Уилям Ламп е избран за проектирането на сградата и строителството и започва през март 1930 г. До октомври същата година, 88 етажа са завършени, 14 остават да бъдат издигнати. Сградата се е строяла с такива високи темпове, невиждани до сега, че всички нюйоркчани и американци са говорели само за това. Високото постижение на архитектурата все още е Национална историческа забележителност.

sedem chudesa amerika sasht most goldan geit san francisko

Мостът Голдън Гейт (Golden Gate Bridge) е разположен в Сан Франциско, Калифорния. Милиони посетители всяка година се тълпят на Сан Франциско за по-топлото време, уникални забележителности и да видите моста Голдън Гейт. Беше Йозеф Щраус, който представи окончателните планове за моста през 1930 г. На 6 графства ангажирани с моста, одобрени проекта на 35.0 милиона щатски долара, а на 05 януари 1933 г. строителството започва. Само за няколко години по-късно през 1937 г., мостът Голдън Гейт посрещна първите си посетители. За всеобща изненада, тя се отвори предсрочно и в рамките на бюджета. Оттогава мостът е бил получател на множество награди и отличия, като първата структура извън сградата, за да получите “Distinguished наградата Сграда” от Обществото на американските Регистрирани Architects. Мостът може да бъде намерена на възпоменателна плочка открит през 1998 г. от САЩ пощенска служба.

sedemte chudesa sasht amerika vodoelektricheska centrala houvar dam hoover

Стоманенобетонната язовирна стена с водноелектрическа централа Хоувър Дам (Hoover Dam) се намира на 60 км. югоизточно от Лас Вегас, на границата на Невада и Аризона. Отнема повече от 60 години за геоложки проучвания на река Колорадо през 1869 г. Днес язовирът е доказателство за способността на страната да изгради такава структура, особено в годините на Голямата депресия. Хоувър Дам е и Национална историческа забележителност.

sedemte chudesa amerika planina rashmor sasht memorial

Върху планината Ръшмор (Rushmore) в южна Дакота е изграден Национален мемориал в чест на четири от президентите на САЩ. Издълбани от гранит, лицата им са високи 18 метра. Скулптурите на Томас Джеферсън, Джордж Вашингтон, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн са официално завършени на 31 октомври 1941 г. Днес планината Ръшмор има над 2,6 милиона посетители годишно.

sedemte chudesa saht usa amerika observatoriq siatal vashington

Обсерваторията (Space Needle) в Сиатъл, Вашингтон е проектирана през 1962 г. за Световния панаир от Едуард Карлсън. Тази 605 метрова конструкция е направена с цел да представлява бъдещето, но бързо се превръща в символ на град Сиатъл. Конструкцията е проектирана да издържа ветрове със скорост от 200 километра в час, но земетресения причиняват занасяния и се налага да я затворят за ден или два. Днес обсерваторията притежава ресторант, от който може да се наблюдава всичко наоколо.

sedemte chudesa sasht amerika usa monument vashington

Вашингтонския монумент е бял обелиск в парк “Национален мол”. Построен е в чест на Джордж Вашингтон. Намира се източно от Мемориала на Линкълн. Паметника е изработен от мрамор и гранит. В момента е най-високата каменна постройка в света и най-високият обелиск в света. Висок е 169 метра.