Рецепти за Бъдни вечер: тиквеник. Тиквеникът е едно от основните ястия за трапезата за Бъдни вечер. Много вкусен и традиционен за нашата кухня, той ще бъде едно чудесно допълнение към празника. Ето и самата рецепта за тиквеник за Бъдни вечер:
Рецепта за Бъдни вечер: тиквеник
Необходими продукти:
1 пакет готови кори
1,3 кг. тиква
1 ч. ч. захар
1 1/2 ч. ч. смлени орехи
1/2 ч. ч. стафиди
1/2 ч. л. канела
1 кафяна чаша олио
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне на тиквеник
Първо се заемете с тиквата – обелете я и я настържете на ренде. В голям тиган или тенджера изсипете олиото и го оставете да загрее. После добавяте вътре тиквата заедно със захарта и задушавате, докато не се получи гъста каша, след което прибавяте орехите, стафидите и канелата и оставяте на страна сместа да изстине.
Разтворете пакета с готовите кори и когато тиквената смес е почти изстинала, започнете да намазвате с част от нея кора по кора (ако корите се фини, то взимайте по две, за да избегнете накъсването) с малко олио и в тесния ъгъл слагате сместа и навивате на руло. Тиквеникът се реди от стените към вътрешността на тавата и се маже с олио накрая, когато вече е нареден. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 50 минути. Когато е вече изпечен и готов, оставете го да изстине и го поръсете отгоре с пудра захар.
Добър апетит!
Още Рецепти за Бъдни вечер може да откриете в сайта на LAZARA.