svinski rebra na furna

Рецепта за свински ребра на фурна с барбекю сос, след които няма как да не си оближете пръстите.

С наближаването на Коледа започва приготвянето на различни рецепти със свинско, една от друга по-мазни и вкусни –  свинско с картофи, свинско с грах, свински джолани, свинско печено, свинско с ориз на фурна, гювеч със свинско, свинско с прясно зеле, супа от свинско месо, свински пържоли с гъби и какво ли още не. Сега, обаче, насочваме вниманието ви към апетитните свински ребърца, защото сме сигурни, че вече сте гладни.

Има много ястия със свинско месо, в които участват свински ребра свински ребра с картофисвински ребра с мед, свински ребра на скара, свински ребра с кисело зеле  и т.н. Предлагаме ви, обаче, една рецепта, която включва специална марината за свински ребра и уникален сос барбекю, с които ще омагьосате всеки, имал честта да опита кулинарния ви шедьовър.

Свински ребра на фурна

recepta za svinski rebra na furna

Подготовката за тези свински ребърца на фурна ще ви отнеме около 15 минути, а печенето – колкото по-дълго, толкова по-вкусно – около 2 часа и 15 минути. Ето как да приготвите 4 порции свински ребра във фурната:

Необходими продукти за свински ребра на фурна:

За намазване на ребрата:

2 чаени лъжички червен пипер на прах
2 ч.л. чесън на прах
1 чаена лъжица лук на прах
1 чаена лъжичка лют червен пипер
1 чаена лъжица изсушена мащерка
1 чаена лъжичка сух риган
1 чаена лъжичка сол
Черен пипер на вкус

За ребрата:

1,5 – 2 кг свински ребра
1 бутилка (~ 330мл / 11oz) сладък алкохолен ябълков сайдер

За барбекю соса:

1 чаша балсамов оцет
1 чаша кетчуп (или доматен сос)
¾ чаша сладък алкохолен ябълков  сайдер
½ чаша вода
¼ чаша мед
¼ чаша кафява захар
2 супени лъжици дижонска горчица
2 скилидки чесън, смлени
1 глава лук, обелена и нарязана на големи парчета
2 супени лъжици меласа или мед
2 супени лъжици сос Уорчестър
1 чаена лъжичка Табаско (по желание) или лют червен пипер
1 чаена лъжичка сол
Черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на свински ребра на фурна:

svinski rebra na furna recepta

Комбинирайте съставките за намазването на ребрата и втрийте сместа равномерно върху двете им страни. Отделете ги да се мариноват в продължение на най-малко 20 минути, до 24 часа.
Загрейте фурната до 170 ° .

svinski rebra na furna s barbekiu sos

Намажете тънко големи парчета алуминиево фолио с растително масло (по 1 лист за всяко ребро), поставете всяко ребро върху фолиото и сгънете краищата така, че да образуват форма на  “лодка” .
Разделете ябълковия сайдер между порциите и полейте отгоре. Запечатайте фолиото и преместете пакетите в тавата.  Печете в продължение на 2 часа или докато месото омекне (или по ваш вкус).
Извадете ребрата от опаковката и изхвърлете фолиото. Поставете ребрата в тавата.

Направете сос за барбекю, като поставите всички съставки в тенджера и оставите сместа да къкри на среден огън, като не забравяте да я разбърквате от време на време, в продължение на 45 минути или докато се сгъсти. Може да го  регулирате на вкус: сладостта – с повече с кафява захар или мед: солеността – с още сол или киселостта с повече балсамов оцет. Махнете лука някрая.

С четка намажете ребрата от двете страни щедро с барбекю сос. Печете  в продължение на 15 до 20 минути или докато барбекю сосът стане гъст и тъмно кафяв. Извадете от фурната и отново намажете с още сос.
Нарежете отделните ребра (ако е необходимо) и сервирайте с останалия сос отстрани в чинията.
Добър апетит!

 източник:recipetineats.com