Десерти

Лесна рецепта за палачинки

lesna recepta za palachinki

lesna recepta za palachinki

Лесна рецепта за палачинки – най-вкусният и любим десерт, който всички обичат. Зарадвайте децата, приятелите или съпруга си с нещо бързо и апетитно за закуска. А още по-добре би било, ако научите мъжа си как да ги приготвя, за да може да ви зарадва със закуска в леглото, придружена с чаша ароматно кафе.

Лесна рецепта за палачинки

lesna recepta za palachinki

Едва ли има нещо по-лесно от приготвянето на палачинки. Според броя на гладните хора в дома ви, които искате да зарадвате и нахраните, ще трябва да увеличите количеството на съставките. В случая, те са достатъчни за около 4 порции. Ето какви продукти да си набавите:

– 1 разбито яйце

– 3/4 чаша обезмаслено прясно мляко

– 1/2 чаша брашно

– 1 с.л. зехтин

– 1 щипка сол

– Топин по желание – пресни плодове, сметана, течен шоколад, мед, ядки, конфитюр, йогурт и други

Начин на приготвяне на палачинки

lesna recepta za palachinki

В средно голяма купа смесете яйцето, прясното мляко, брашното, зехтина и солта и разбъркайте добре, докато се получи гладка смес с консистенция, напомняща боза.

Използвайте плитък тиган с тефлоново покритие, който да подмажете леко и го поставете върху котлона. Излейте вътре две супени лъжици от приготвената смес, хванете дръжката на тигана и с въртеливи движения на китката леко разпределете равномерно консистенцията, за да се получи форма на кръг. Върнете на котлона и пържете за 1-2 минути, докато краищата на палачинката станат златисто-кафяви на цвят. Внимателно я обърнете и оставете само за няколко секунди на огъня. Извадете палачинката върху лист кухненска ролка или салфетка. Повторете по същия начин, докато сместа свърши, като периодично подмазвате леко тигана. Сервирайте готовите палачинки (отстранете хартията преди това) като ги намажете и аранжирате с топинг по желание. Прегънете на две и сложете в чиния. Добър апетит!