Ако искате да зарадвате всички в къщи с нещо вкусно през почивните есенни дни, опитайте с тази рецепта за кекс с тиква. Сладкишът е прекрасна компания към кафето. Може да го предложите и за следобедна закуска, разбира се, или за десерт. Ще останете удивени от резултата, след като разберете колко лесно се приготвя.
Рецепта за кекс с тиква – необходими продукти
След като опитате веднъж тази рецепта за кекс с тиква, почти сме сигурни, че това ще се превърне в новия ви любим десерт. Освен, че е неустоимо вкусен, сладкишът отнема изключително малко време за приготвяне. Дори най-вероятно вече разполагате с необходимите продукти в кухнята си. Ако някоя от съставките липсва, бягайте бързо до магазина. Бягайте, за да изгорите повече калории, за да можете спокойно да хапнете и второ парче от ароматния кекс. И така, огледайте се и проверете дали имате:
За канелената плънка:
2/3 чаша брашно
1/2 чаша кафява захар
1 ч.л. канела
1/8 ч.л. сол
6 с.л. масло, нарязано на малки парчета
За кекса:
1 1/2 брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
2 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1/8 ч.л. бахар
1/2 ч.л. сол
1/2 масло без сол на стайна температура
1 чаша кафява захар
2 яйца размер L
1 ч.л. ванилова есенция
1/2 чаша пюре от тиква
1/2 чаша цедено мляко
За глазурата:
1/2 чаша пудра захар
1/8 ч.л. канела
2 ч.л. прясно мляко
1 ч.л. ванилова есенция
Рецепта за кекс с тиква – начин на приготвяне
Ароматът на тиква не е много наситен в дозировката на тази рецепта за кекс с тиква, но вие може да коригирате това, според вкуса си. Канелената глазура компенсира това, като същевременно придава и красив завършек на сладкиша. След като си набавите необходимите продукти за сладкиша, може да започнете с приготвянето му. Ето всички последователни стъпки, описани под номера, за по-голямо улеснение.
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе си тава за печене и намажете дъното й с мазнина или я покрийте с лист хартия за печене, за да не залепне сместа. Оставете настрана.
2. За плънката смесете в купа брашното, кафявата захар, канелата и солта. Прибавете маслото, като го нарежете на малки парчета. Разбъркайте сместа и оставете настрана.
3. За да направите тестото, смесете в средно-голяма купа брашното, бакпулвера, содата, джинджифила, канелата, индийското орехче, солта и бахара. В отделна купа разбийте маслото и кафявата захар. Добавете разбитите яйца, ванилията, пюрето от тиква и цеденото мляко. Разбъркайте добре и прибавете сухата смес и отново разбъркайте.
4. Изсипете половината от полученото тесто в подготвената тавичка. Отгоре напръскайте с половината от плънката. Покрийте с остатъка от тестото, а върху него и с другата половина от плънката. Печете 45 минути и след това извадете кекса от формата и оставете да изстине върху скара за 15 минути. След това поставете сладкиша в подходящо плато.
5. Пригответе глазурата, като смесите всички съставки за нея. След като кекса изстине напълно, може да го украсите с нея.
Желаем ви добър апетит с този есенен кекс с тиква! Разгледайте и останалите ни рецепти за лесни и вкусни сладкиши!