
Опитайте тези 4 летни рецепти с диня – те са здравословни и лесни за приготвяне, а освен това са студени, освежаващи и изключително ароматни и вкусни. След като тази рецепта за салата с диня и фета от сайта ни се превърна в една от любимите на нашите читателки, решихме да ви предложим още няколко подобни, в които се съдържа любимият ви червен плодoв зеленчук.
4 летни рецепти с диня
Пъзел с диня и фета
Свежестта на динята се съчетава перфектно с леко соления вкус на сиренето фета и комбинацията е неустоимо вкусна, но добавките от босилек и балсамико са есенциални. Имайте в предвид, когато подреждате пъзела, че съотношението между белите и червените кубчета трябва да бъде 2/3 към 1/3 , като сиренето може дори да е и по-малко. Рецептата има само 5 съставки и се приготвя изключително лесно. Ето и продуктите за 4 порции от това студено предястие:
– 1/2 средно голяма диня
– 100 гр. сирене фета
– Шепа свежи листа босилек
– 6 с.л. студенопресован зехтин
– 4 ч.л. балсамов оцет
– Щипка прясно смлян черен пипер
Инструкции за приготвяне:
1. В блендер пасирайте босилека, черния пипер и зехтина. С лъжица разпределете по равно готовата паста на дъното на 4 чинии.
2. Срежете кубчета с еднаква големина от динята и сиренето и ги подредете шахматно върху зелената паста. Нека парчетата от диня да преобладават.
3. Поръсете с една чаена лъжичка балсамов оцет и сервирайте.
Гаспачо с диня
Студените супи са чудесен начин да се заситите и разхладите едновременно през топлите дни. Ето една чудесна лятна рецепта за гаспачо, в която има само питателни съставки – домати, босилек, краставици и диня, разбира се. Макар комбинацията да звучи неочаквана, супата е учудващо вкусна и освежаваща. За 5 порции ще ви трябват следните продукти:
– Около 8 чаши диня, нарязана на кубчета
– 1 бр. средно голяма краставица
– 1 бр. средно голям домат
– 2 средно големи глави лук (шалот)
– 1/4 чаша пресни листа босилек
– 2 с.л. червен винен оцет
– 1/4 ч.л. сол
– Няколко капки лютив сос
Инструкции за приготвяне:
1. Сложете динените парчета в блендер и ги пасирайте. Излейте течността в купа и оставете на страни.
2. Обелете краставицата, отстранете семките и я нарежете на малки парчета. Доматът и лукът също. Сложете ги заедно с босилека в блендер и ги пасирайте.
3. Излейте зеленчуковата смес в купата с динята и разбъркате добре.
4. Овкусете с оцет, сол и лютив сос на вкус. Сложете готовото гаспачо с диня в хладилника за около 2-3 часа. Сервирайте супата студена и поръсена с няколко капки зехтин по желание.
Торта с диня
Не, не е нужно да включвате фурната, за да си направите тази лятна рецепта за торта. Започнете да изрязвате широк кръг по хоризонтал в средната част на динята – там, където е най-широка. За по-голямо удобство може първо да я разполовите. Обелете кората и поставете кръга в широка и плоска чиния. Украсете отгоре с плодов конфитюр и свежи малини и боровинки. Ето че вече имате вкусен и здравословен десерт, с който ще зарадвате и малките и големите си гости.
Коктейл с диня и джин
През лятото има богат избор от плодове и пресни билки, а това предразполага към разнообразие от освежаващи коктейли. Вземете си висока чаша и излейте в нея:
– 60 мл джин
– 30 мл прясно изцеден сок от лайм
– 15-30 мл захарен сироп
– 2 парчета диня без семки
– 2 листа свеж босилек
– Щипка сол
1. Пригответе захарния сироп, като сложите равни количества вода и захар в малка тенджера и оставите на котлона, докато заври. След това махнете от огъне, разбъркайте добре и оставете сиропа да се охлади.
2. Нарежете динята на малки парченца и ги сложете в коктейлен шейкър, заедно с ментата и солта. Разклатете добре. Излейте в чашата.
3. Към охладения захарен сироп в шейкъра прибавете джина, сока от лайм и напълнете с кубчета лед. Сложете капака и отново разклатете добре в продължение на 30-50 секунди. Излейте в чашата и декорирайте с дълго парче диня и листо босилек.