recepta za sladoled

Тази рецепта за сладолед с кафе и шоколад, с лек привкус на бърбън е истински шедьовър, защото съдържа всичко любимо на едно място и то в охладено състояние. Това прави този десерт един от най-предпочитаните през летните дни.

Рецепта за сладолед с кафе и шоколад

recepta za sladoled

Предимството на всеки домашен сладолед е това, че той не съдържа емулгаторите, които се намират в готовия леден десерт. За да си приготвите около 250 грама сладолед с кафе и шоколад ще ви трябват машина за сладолед и следните продукти:

– 2 чаши сметана, разделени в отделни чаши

– 1 1/4 чаши прясно мляко

– 7/8 чаша захар

– Щипка сол

– 1 чаша тъмни изпечени кафени зърна ( може да използвате безкофеиново кафе, ако искате да избегнете кофеина)

– 4 яйчени жълтъка

– 1 ч.л. ванилова есенция

– 2-3 с.л. бърбън

– 140 гр. средно сладък шоколад, натрошен на парчета

Начин на приготвяне на домашен сладолед с кафе

1. В средно голяма тенджера изсипете 1 чаша сметана, млякото, солта и зърната от кафе и я поставете на котлона. Включете го на средно висока температура и оставете сместа, докато започне леко да бълбука в края около стените на съда. Разбъркайте и махнете тенджерата от огъня, покрийте я с капак и я оставете така да престои за 1 час. След това прецедете сместа и отстранете кафените зърна.

2. Междувременно изсипете втората чаша сметана в средно голяма метална купа и я сложете на водна баня в по-голяма купа с ледена вода. Поставете цедка върху купата със сметана.

3. Върнете сместа със сметаната и млякото отново в тенджерата на огъня и я оставете да заври повторно, но в момента, в които това започне да се случва я махнете от котлона. В отделна купа разбийте жълтъците, като бавно прибавяте към тях половината от горещата смес. Разбърквайте с помощта на телена бъркалка. Изсипете яйчената смес към останалото количество сметанов крем в тенджерата.

4. Бавно загрейте консистенцията отново на средно висока температура, разбърквайки с дървена лъжица, докато се получи гъста смес, която покрива плътно обратната страна на лъжицата. Свалете тенджерата от огъня, когато сместа в нея се сгъсти достатъчно, че да не се стича по лъжицата.

5. Веднага излейте горещата смес в цедката над останалата сметана  По този начин тя ще се охлади бързо.

6. Покрийте купата с домакинско фолио и я поставете да се охлади в хладилника за няколко часа или за една нощ.

7. Когато извадите сместа я поставете в машина за сладолед и прибавете бърбъна, шоколадовите парчета и ванилията. Поставете готовият сладолед в контейнер и поставете за няколко часа във фризера, преди сервиране.