Рецепта за веган морковена торта без глутен и соя, която е вкусна и подходяща за всички, които избягват определени храни, които са вредни за тях. Всички вегани могат да се поглезят със сладко парче десерт, съобразено с хранителния режим, който спазват. Тази веган морковена торта е сочна, ароматна и има вкус на обикновена торта. Глазурата й е божествена с вкус на крема сирене (но без да го съдържа, разбира се).
Рецепта за веган морковена торта
В зависимост от големината на тавата, в която ще печете блатовете, може да получите 2 или 3-етажна морковена торта с тези продукти. Проверете дали имате кръгла с диаметър 20 или 23 см. или правоъгълна с размери 33 см на 48 см. Подготовката за тази рецепта за веган морковена торта отнема около 40 минути, а печенето – 20. Ето и списъка със съставките:
– 2 1/2 чаши брашно без глутен
– 1 с.л. канела
– 1 1/4 ч.л. бакпулвер
– 1 1/4 ч.л. сода за хляб
– 1 ч.л. сол
– 1/2 ч.л. индийско орехче на прах
– щипка карамфил
– щипка джинджифил на прах
– 0,500 гр. моркови – обелени
– 1 чаша кристална захар
– 1 чаша светло кафява захар
– каша от 4 с.л. смляно ленено семе + 12 с.л. вода
– 3/4 чаша растителна мазнина
– По желание – 1 чаша нарязани орехи
За глазурата:
– 8 чаши пудра захар без глутен
– 1 1/2 чаша веган масло или маргарин
– 3 с.л. неподсладено бадемово мляко
– 1 с.л. оцет от ябълков сайдер
– 2 ч.л. ванилов екстракт
– 1 ч.л. лимонов сок
– щипка сол
Начин на приготвяне на веган морковена торта
Загрейте фурната до 180 градуса и поставете решетката по средата. На дъното на подготвената тава сложете лист хартия за печене или намажете с малко масло и поръсете с брашно без глутен. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче, джинджифила и карамфила.
В кухненски робот, снабден с голям диск за раздробяване или на ренде настържете морковите. След това ги прибавете към купата със сухата смес и разбъркайте добре. След това сменете приставката на робота и сложете метален нож. В купата му за около 20 секунди оставете да се смесят бялата, кафявата захар, лененото семе и водата. Докато машината работи, прибавете мазнината към тях. Продължете още 20 секунди да бъркате. След това пресипете получената смес в голямата купа при останалите продукти и разбъркайте добре с гумена шпатула. По желание добавете и орехи.
Излейте от полученото тесто в тавата и печете, докато клечката за зъби излезе чиста от него. Извадете готовия блат да се охлади за около час върху скара. След това преместете в голяма плоска чиния и намажете с част от глазурата всеки блат, а накрая и цялата торта.
Ето как да си приготвите глазурата – смесете всички съставки за нея в купа на кухненски робот или миксер и разбивайте, докато получите гладка консистенция. Ако ви изглежда много гъста, може да добавите още малко мляко. А ако ви е рядка, прибавете допълнително пудра захар. Сложете я в хладилника за 15 минути, за да стегне.