Тези идеи за вечеря ще ви дадат отговор на всекидневния въпрос : „Какво да сготвя днес?“ Е, поне за работната седмица. За повече вдъхновяващи и лесни предложения, може да разгледате категория Рецепти в сайта на LAZARA.
Храната, която се консумира за вечеря трябва да бъде засищаща, не не тежка, мазна или много калорична. Ето защо предложенията са съобразени с това, както и с наличната умора в края на работния ден,
5 идеи за вечеря
Рецепта за киноа с боровинки, мускатна тиква и шам фъстък
Здравословна, лесна за приготвяне и много вкусна рецепта – идеална за вечеря. Подготовката отнема 15 минути, а готвенето – 30 минути. За 4-6 порции са нужни:
Продукти:
– една мускатна тиква – обелена, почистена от семките и нарязана на кубчета
– 1 глава червен лук – обелен и нарязан на кубчета
– 3-5 скилидки чесън – необелени
– 1 с.л. зехтин или рапично масло
– 1 1/2 чаша киноа – измит и прецеден
– 3 чаши пилешки бульон
– кората от един портокал – настъргана
– 2 чаши пресен спанак – накъсан на едро
– 2/3 чаша изсушени червени боровинки
– 1/2 чаша почистен шам фъстък
– сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса. Подгответе си лист хартия за печене с алуминиево фолио отгоре.
В голяма купа смесете парчетата тиква, лука и скилидките чесън. Залейте с мазнината и объркайте, за да се покрият с нея. Сместа изсипете равномерно върху фолиото и поръсете със сол и черен пипер. Печете за 30 минути или докато тиквата омекне и краищата на парчетата леко потъмнеят. Извадете от фурната и обелете скилидките чесън.
Междувременно разбъркайте заедно киноата с бульона и портокаловата кора и сварете според инструкциите върху опаковката.
В голяма купа смесете готовото киноа с печените зеленчуци, спанака, шам фъстъка и боровинките. Разбъркайте и овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте ястието топло.
Рецепта за енчилада с пуешко
Подготовката на рецептата отнема 15 минути, а приготвянето й – 20 минути. За 6-8 порции пуешка енчилада ще ви трябват следните съставки:
Продукти:
– 2 броя узряло авокадо – обелено и нарязано на кубчета
– 1/2 глава червен лук – нарязана на кубчета
– 6-8 броя голяма бурито тортиля
– 3 чаши сварено пуешко месо, накъсано на парчета
– 2 чаши зелена салца (salsa verde)
– 3 чаши настърган кашкавал
– 1 кутия боб
– 1/2 чаша свежи листа кориандър
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Подмажете дъното на правоъгълна тава и излейте 1/3 чаша салца, който евентуално да покрие дъното и оставете настрани.
Отделете 1 авокадо, 1 чаша настърган кашкавал и 1/2 чаша лук, които ще използвате по-късно.
Върху плота поставете една тортиля и намажете цялата повърхност равномерно с 2 с.л. салца. Отгоре под формата на линия в средата наредете парчета месо, шепа авокадо, лук, боб и кашкавал. Завийте царевичната питка на руло и я поставете с края на долу, за да не се отвори. Опитайте да разделите количествата така, че за всяка тортиля да има по равно от всичко. Подредете завитите питки в тавата една до друга и полейте отгоре с оставената салца. Поръсете с кашкавала и печете за 20 минути.
Извадете от фурната и поръсете с останалото авокадо, червен лук и листа кориандър. Сервирайте веднага.
Сотирани скариди с домати и спанак
Свежа, лека и вкусна рецепта, която ще ви отнеме само 5 минути за подготовка и 10 за приготвяне. За приготвяне на 3-5 порции ще ви трябват:
Продукти:
– 15 с.л. студено пресован зехтин
– 2 чаши чери или гроздови домати
– 1 смачкана скилидка чесън
– 1 ч.л. пушен червен пипер
– 500 гр. сурови големи скариди – почистени
– 120 гр спанак или бейби рукола ( около 4 чаши)
– 1 с.л. пресен лимонов сок
– сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В голям тиган на средно висока температура на котлона сложете доматите за около 2 минути. След това прибавете към тях чесъна и червения пипер и бъркайте за около 30 секунди. Изсипете и скаридите и гответе за около 4 минути, като разбърквате периодично. Накрая сложете и спанака ( или руколата) и овкусете със сол и черен пипер. След 1 минута махнете от котлона. Прибавете лимоновия сок, разбъркайте и сервирайте.
Касерол със сладки картофи и орехи
Тази рецепта е поредната от нашите идеи за вечеря, която е лесна за приготвяне, вегетарианска и без глутен, а отгоре на всичко – много вкусна. Подготовката отнема около 10 минути, а готвенето – 30. За получаване на 10-12 порции от нея ще ви трябват:
Продукти:
– 2 кг пресни сладки картофи – обелени и нарязани на едри парчета
– 1 чаша топло прясно мляко
– 2 с.л. краве масло ( или кокосово масло, ако правите вегетариански вариант)
– 1-2 с.л. кленов сироп
– 1 ч.л. канела
– 1 с.л. сол
– 1/2 ч.л. черен пипер
-За топинга:
– 1 чаша сурови орехови ядки
– 1 с.л. кленов сироп
– 1 с.л. канела
– 1/4 ч.л. сол
– щипка много лют червен пипер ( по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете нарязаните картофи в дълбока тава и ги покрийте с вода. Поставете във фурната и поддържайте висока температура, докато водата заври, а след това я намалете. Печете, докато омекнат, а след това прецедете картофите и ги върнете в тавата.
Прибавете към тях млякото, кленовия сироп, маслото, канелата, солта и черния пипер. Смачкайте картофите, докато се получи гладка смес. Преместете я в тава за печене и покрийте равномерно с топинга. Печете за 12-15 минути или докато ядките се изпекат. Сервирайте ястието топло.
Спагети с рукола, чесън и пармезан
Бързо и лесно ястие, което съдържа само 5 продукта и чудесен вкус. Подготовката му отнема 5 минути, а приготвянето – 15 минути. За две порции ще ви трябват:
Продукти:
– 1 пакет спагети
– 3 с.л. масло или зехтин
– 7 скилидки чесън – обелени и нарязани на ситно
– 2 големи шепи бейби рукола
– 1/2 чаша настърган на едро Пармезан плюс допълнително за топинг
– по желание – 1/3 чаша кедрови ядки
Начин на приготвяне:
Сварете пастата според инструкциите върху опаковката.
Междувременно сотирайте в мазнината чесъна за 2-3 минути, докато започне да добива златист цвят. Махнете от котлона.
Прецедете спагетите и изсипете чесъна с мазнината при тях, като и руколата и Пармезана. Разбъркайте ястието топло и сервирайте с топинг по желание.