Този Новогодишен десерт с Бейлис е наистина луксозно предложение, с което да посрещнете поредната година от живота си и да поставите едно ново начало. Това е истинско удоволствие за сетивата в чаша. Съдържа три отделни слоя с различен вкус, всеки от които по-вкусен от другия. Всъщност, това определение зависи от вкуса и предпочитанията ви. Но определено ще останете впечатлени още от първата хапка.
Рецепта за Новогодишен десерт с Бейлис
В тази рецепта за Новогодишен десерт с Бейлис се използва желираща захар вместо обикновена бяла кристална захар. За 4 порции от този Новогодишен десерт ще ви бъдат необходими следните продукти:
За шоколадовия крем:
– 100 гр. сметана
– 25 гр. желираща захар
– 30 грама тъмен шоколад, нарязан на ситно
За крем с Бейлис:
– 200 гр.сметана
– 100 гр. Baileys
– 50 гр. желираща захар
За желе с еспресо и Калуа:
– 80 мл еспресо
– 50 мл Калуа
– 50 гр. желираща захар
За сервиране:
– Маскарпоне сирене (или сметана)
– настърган черен шоколад
– малини
Начин на приготвяне
Подгответе шоколадовия крем, като смесите захарта и сметаната в малка тенджера и я поставите на котлона. Оставете да къкри за 20 минути, а след това добавете шоколадовите парчета. Бъркайте, докато се разтопят, а след това оставете да къкри за още 10 секунди. Изсипете по равно в 4 предварително подготвени за целта чаши и ги оставете за 10 минути в хладилника.
След това подгответе втория крем, като изсипете в тенджерата Бейлиса, захарта и сметаната. Сложете я на котлона и оставете сместа да заври. Изключете котлона и изчакайте да къкри за 30 секунди. Разбъркайте и изсипете получения крем върху първия пласт в чашите. Отново поставете в хладилника, но за 60 минути.
Направете желето с кафе, като изсипете еспресото, захарта и Калуа в тенджерката. Оставете да къкри на котлона за 30 секунди, а след това изсипете крема върху втория пласт. Върнете чашите за последно в хладилника за 30 минути.
Преди сервиране аранжирайте готовия Новогодишен десерт отгоре със сметана или маскарпоне, малини и настърган шоколад. За повече празничност може да поставите и бенгалски огън, който да запалите непосредствено при сервиране.