- Advertisement -
Рецепти

Рецепти с тиква

 

recepti-s-tikva

Рецепти с тиква вероятно вече сте приготвяли многократно, но едва ли бихте пропуснали възможността да опитате нещо ново, нали? Тиквата е подходяща както за предястия като супа и хумус, така и за десерти като баница с тиква, сладкиш с тиква, тиква с мляко, мъфини с тиква, сладки с тиква, крем карамел с тиква, тиквеник и още много. Дори и без излишни допълнения, само една тиква на фурна може да се окаже чудесно и лесно решение като начин за консумирането й.

Сред разнообразието от рецепти с тикви решихме да ви предложим нещо по-интересно като опция. Вероятно ще се изкушите да опитате здравословни рецепти с тиква или такива, с които ще впечатлите гостите или семейството си.

Рецепти с тиква

recepti-s-tikva

Крем супа от тиква с див ориз

Една супа от тиква е чудесна идея за хладните дни. Тя е питателна, вкусна и лека храна, която ще допадне на малки и големи. Тази рецепта с тиква е лесна за приготвяне и ще бъде оценена от хората с по-взискателно небце. Лютата чушка може да се премахне по желание, ако не обичате люто.

Необходими продукти за 4 порции:

За маслото от лимон, джинджифил и розмарин:

1/2 чаша безсолно масло
Розмарин листа от едно 10 сантиметрово клонче
кора от 1 лимон
1/2 чаена лъжичка сол
За супата:
1/4 чаша безсолно масло
2 средни глави лук, нарязани на кубчета
2 големи шалота, разделени наполовина
1 лютива чушка
1 супена лъжица морска сол
1, 150 гр. тиква нарязана на кубчета
9 чаши вода или бульон
2 чаени лъжички настърган пресен джинджифил
4 чаши варен див ориз, който да сервирате
Обикновено кисело мляко или препечени тиквени семки за гарниране

Начин на приготвяне:

recepti-s-tikva

За получаване на овкусеното масло загрейте подготвеното количество масло в малка тенджера на среден огън за около 3 минути или докато леко покафенее.
Свалете от котлона и добавете лимоновата кора, розмарина, джинджифила и солта и оставете да истине поне за 5 минути. Прецедете и оставете настрана.
За приготвянето на супата започнете с разтопяването на маслото в голям съд за супа на средно силен огън.
Добавете лука, шалота, лютата чушка и солта. Гответе до омекване за около 5 минути, след което добавете тиквата и водата / бульона.
Върнете на котлона и гответе за петнадесет минути или докато тиквата омекне.
Добавете настъргания джинджифил  и използвайте пасатор, за да пюрирате супата, докато се смеси напълно.
Подправете със сол и черен пипер.
Отгоре поръсете с приготвеното ароматно масло, див ориз, кисело мляко и тиквени семки.

Рецепта за хумус с пушена тиква и черен сусам

recepti-s-tikva

Ако предпочитате да приготвяте солени рецепти с тиква, това предложение ще ви допадне.  Хумусът с пушена тиква и черно сусамово семе е перфектното есенно предястие или идея за лесна вечеря с гарнитура от нарязани зеленчуци и пържени картофи. Да не споменаваме, че този оранжево-черен дип също така е празничен и перфектен за партита за Хелоуин! Ето как да си приготвите следващото предложение за рецепти с тиква:

recepti-s-tikva

Необходими продукти за 4 порции:

2 консерви с нахут, изцедени и изплакнати
1 консерва от пюрирана тиква
1 супена лъжица пушена червена чушка
Сок от 1 лимон
2 скилидки чесън
1/4 чаша зехтин + допълнително за поръсване
морска сол / черен пипер на вкус
Семена от черен сусам, за гарниране
Крекери, за сервиранеrecepti-s-tikva

Начин на приготвяне:

Поставете нахута, пюрето от тиква, червения пипер, лимона и чесъна в блендер. Включете и бавно добавете зехтина, докато машината работи. Обработвайте до получаването на гладка  смес, за около 3 минути. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
Прехвърлете готовия хумус в малка чиния за сервиране и разпределете равномерно количеството според броя на порциите. Използвайте гърба на лъжицата, за да го загладите и капнете малко зехтин отгоре. Поръсете със сусамовите семена.
Сервирайте веднага с крекери или го поставете в хладилника до готовност за сервиране.

 Ризото с тиква и печени зеленчуци

recepti-s-tikva

Последното от предложенията ни за рецепти с тиква е това ароматно ризото с печени зеленчуци, което е чудесен вариант за вегетарианска вечеря през хладните вечери. Изпечете зеленчуците отделно, след това ги сервирайте към готовото ястие.

Необходими продукти за 8 порции:

За печените зеленчуци:
2 чаши нарязани зеленчуци като моркови, картофи, цвекло и т.н.
1 с. л. зехтин
1 ч.л. пушен червен пипер
Сол и черен пипер на вкус
За ризотото:
2 с. л. зехтин + още малко преди сервиране
1 супена лъжица нарязани листа от градински чай + още за гарнитура
1 малък лук, нарязан на кубчета
1 1/2 чаши перлено ориз
1/4 чаша сухо бяло вино
3 чаши вода
1/2 чаша пюре от тиква
2 с. л. твърдо сирене
Сол / пипер на вкус
2 ч. л. лешниково масло
1 ч.л. нарязана мащерка

Начин на приготвяне:

recepti-s-tikva

За печените зеленчуци:
Загрейте фурната до 180 градуса и поставете лист с пергаментова хартия на дъното на тава.
Овкусете зеленчуците със смес от 1 с. л. зехтин, пушен червен пипер, малко сол и черен пипер. Прехвърлете ги върху листа за печене, като ги подреждате така, че да се получи равномерен слой.
Печете в продължение на 30 минути, като ги разбърквате периодично,  докато зеленчуците станат хрупкави отвън и меки отвътре. Извадете ги от фурната и ги оставете настрана.
За ризотото:
Загрейте зехтина и градинския чай на среден огън в голяма тенджера. Добавете лука и гответе до неговата полупрозрачност, като бъркате често, за около 5 минути.
Добавете оризът, като бъркате често, за около 1 минута.
Добавете виното и гответе, докато се изпари, като бъркате често, за около 2 минути.
Добавете 1 чаша вода и гответе, като бъркате често, докато по-голямата част от водата се абсорбира, преди да добавите още. Продължете с останалата вода, докато оризът стане мек и кремообразен, за около 30 минути.
Добавете тиквеното пюре и гответе още 3 минути.
Свалете от котлона и смесете с лешниковото масло и мащерката. Отгоре гарнирайте с печени зеленчуци. Подправете със сол и черен пипер.
Сервирайте веднага с повече градински чай и капчица зехтин.

Добър апетит!

източник:vegetarianventures.com