Предлагаме ви 3 рецепти за вечеря, които да използвате като идея в делничните дни, когато след работа се чудите какво да приготвите. Едва ли има домакиня, която да не е срещала затруднение относно решението, с какво питателно и вкусно ястие да нахрани семейството си. Ето и нашите предложения и рецепти за вечеря.
3 рецепти за вечеря
Свинско с ябълки и канела
Крехко, сочно свинско месо, покрито с топинг от лук, ябълка и канела. Подготовката за приготвяне на рецептата отнема 5 минути, а топлинната обработка – 20. Ето и списъка с необходимите продукти за 4 порции:
– 4 броя свински пържоли с ребра, дебели около 2 см
– 2 ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на тънки резени
– 1 голяма глава бял лук, разполовена и нарязана на тънки резени
– 2 с.л. кафява захар
– сол и черен пипер на вкус
– 3 с.л. масло, разделени
– 2 ч.л. канела
– щипка лют червен пипер
– 2/3 чаша ябълков сайдер
– 1/3 чаша сметана
Начин на приготвяне:
- Овкусете добре месото от двете страни със сол и пипер. Оставете го настрани.
- В голям тиган на средно висока температура на котлона разтопете 2 с.л. масло и веднага прибавете свинското. Пържете го за около 3 минути от всяка страна, докато стане кафяво на цвят. След това махнете тигана от огъня и оставете пържолите вътре за 3 минути.
- Извадете месото. Върнете тигана на котлона и разтопете останалата 1 с.л. масло. Веднага сложете ябълките и лука и ги пържете около 5 минути, докато лука омекне. Не забравяйте да разбърквате. След това прибавете кафявата захар, канелата и лютия пипер. Разбъркайте и излейте сайдера и сметаната. Върнете пържолите в тигана и ги наместете в сместа. След 4 минути обърнете месото от другата страна.
- Сервирайте свинските пържоли с част от ябълковата смес отгоре.
Рецепта за пиле с мед и лимон
Тази диетична рецепта ще допадне на всички, които следят теглото си и се грижат за добрата си фигура. Взаимствана е от китайската кухня, която има най-много почитатели. Приготвя се лесно и бързо, не съдържа глутен и е абсолютно леко и вкусно ястие. За около приготвяне на 4 порции пилешко ще ви трябват 10 минути за подготовка, 10 минути за термична обработка и следните продукти:
– 700 гр. сурови пилешки гърди, нарязани на хапки
– 3 с.л. соев сос ( изберете марка без глутен при необходимост)
– 2 с.л. оризов оцет
– сол и черен пипер на вкус
– 1 с.л. зехтин
– медено-лимонов сос ( виж рецептата по-долу)
– Топинг по желание – печен сусам, тънко нарязани листа зелен лук, лимонова кора, лимонови резени
За медено-лимоновия сос:
– 3/4 чаша пилешки бульон
– 1/4 чаша пресен лимонов сок
– 3 с.л. мед ( или повече/ по-малко според вкуса)
– 2 с.л. царевично нишесте
– кората на един лимон
– щипка джинджифил
– салца ( по желание)
Начин на приготвяне:
- В голяма купа или найлонов плик, който се затваря плътно, смесете месото, оцета и соевия сос. Покрийте равномерно пилешкото с течността и го сложете в хладилника, за да се овкуси между 10 минути и 8 часа.
- Когато сте готови да готвите ястието, извадете месото, отцедете го и го преместете в друга купа. Овкусете го равномерно със сол и пипер.
- В малка купа смесете съставките за соса.
- В голям тиган на средно-висока температура сотирайте пилешкото за 5-7 минути или докато загуби розовия си цвят от вътре. Преместете го в чиния, когато стане готово.
- В същия тиган излейте маринатата. След 2-3 минути прибавете салцата и пилешкото. Разбъркайте добре и изключете котлона.
- Сервирайте веднага готовото ястие, поръсено с топинг по желание.
Рецепта за вечеря – Телешко с нудели
Тази рецепта за вечеря е от китайската кухня и ако имате затруднения с намиране на някоя от съставките, може да я замените или игнорирате. За приготвяне на 4-6 порции ароматно традиционно телешко с нудели, което се прави изненадващо лесно и бързо, ще ви трябват един тиган, 10 минути за подготовка, 10 минути за печене и следните продукти:
– 200 гр. сурови широки плоски оризови нудели
– 2 с.л. растителна мазнина
– 230 гр. телешки стек, нарязан на хапки
– 1 глава бял лук, обелен и нарязан
– 115 гр. мунг бобови кълнове
– 4 стръка зелен лук, нарязани на ленти с около 5 см дължина
– 1 ч.л. сусамово олио
– сол и бял пипер на вкус
За марината:
– 3 скилидки чесън, нарязани на ситно или смлени
– 2 с.л. тъмен соев сос
– 2 с.л. обикновен соев сос
– 1 с.л. оризов оцет
– 2 ч.л. настърган пресен джинджифил ( или 1/2 ч.л. сух)
– 1 ч.л. ( или повече) чили сос
– 1 ч.л. царевично нишесте
– 1/4 ч.л. сода за хляб
– 1/4 ч.л. сол
Инструкции за приготвяне:
- Сварете нуделите според инструкциите върху опаковката. След като станат готови ги измийте с ледена вода, докато се охладят и ги оставете на страна.
- Смесете в купа съставките за марината, разбъркайте добре и излейте половината върху месото. Разбъркайте за да овкуси равномерно, покрийте купата и я сложете в хладилника между 10 минути и 8 часа. Останалата марината също приберете на студено.
- Когато сте готови да сготвите ястието, вземете голям тиган и включете котлона на най-силната степен. Извадете телешкото от маринатата и го сложете на огъня. Бъркайте, докато потъмнее от всички страни. Преместете готовите парчета в чиния, а в тигана сложете лука и пържете за около 1 минута. Бъркайте често, а след това прибавете бобовите кълнове и пържете още минута.
- В тигана изсипете останалата марината, готовите нудели и месото. Пържете за 1 минута, като разбърквате често. Накрая овкусете със сол и бял пипер. Махнете от котлона и сервирайте ястието топло.