работеща майка

Ако сте работеща майка, вероятно всеки ден напускате дома си с чувството за вина за това, че оставяте детето си и насочвате вниманието си към други занимания. Иска ви се да прекарвате повече време с дребосъка, да споделяте, учите и откривате нови неща заедно. Спрете да се тормозите заради решенията, които сте взели в името на подпомагане на семейния бюджет или развитието си. Има поне девет причини, за да се почувствате фантастично от избора си да съчетаете кариера и родителство. Ето ги и тях.

Ползите от това да сте работеща майка

  1. Трябва да бъдете добър модел за подражание. Според проучванията, работещите майки имат положително въздействие върху бъдещите кариера и финанси на децата си. По-специално, дъщерите на работещите майки, отделят повече години на образованието си и е по-вероятно да бъдат назначени на по-високи управленски позиции и да печелят високи доходи от тези, които са имали майка, стоящи у дома. Така че, приемете служебните си занимания като помощ за децата си да постигнат успех по-нататък в живота.
  2. Не трябва да сте само майка постоянно. Колкото и да обичате да сте с детето си и знаете че то е приоритета ви и най-важното ви занимание, също така сте на ясно и с това, че сте повече от майка. Когато излизате от вкъщи и отивате на работа всеки ден, вие имате възможност да се откъснете от родителските задължения и да помислите за себе си и за собствените си нужди, мечти, стремежи и цели.
  3. Изненадващо установявате, че сте по-малко стресирана, макар да предполагате, че трудно бихте балансирали между служебните и майчинските си задължения.  Според проучванията работещите майки са по-щастливи от тези, които си стоят у дома и при тях няма увеличение на психологическия стрес. Жените, които имат едно дете и след това напускат работа, от друга страна, изпитват големи увеличения на стрес и страдат от по-високи нива на депресия.
  4. Вярно е, че стоящите вкъщи майки прекарват повече време с децата си, но количеството не е толкова важно, колкото качеството на прекараните часове заедно. Според наскоро проведено проучване,  времето, което родителите прекарват с децата е без значение за тяхното развитие. В действителност, това може повече да навреди, отколкото да помогне, ако  времето заедно не е смислено прекарано и родителите не са ангажирани с детето, а с нещо друго.
  5. Бащата помага в задълженията. Да, в модерните времена не трябва да отделяме ролята на майката от тази на таткото, но все има традиционни семейства, в които тя стои вкъщи, а той работи. Родителските задължения не са разделени по равно в такива случаи. Но когато и двамата имат крайни срокове, започвате естествено да работите като отбор.
  6. Гледате на градината като на школа. Там детето ви може да се социализира, докато играе и учи нови неща.
  7. Собствената ви заплата увеличава семейния бюджет. Ако не изкарвате пари, може да се чувствате виновна да харчите дори за маникюр или да излезете на кафе често с приятелки. Когато получавате заплата, все още имате бюджет, разбира се (отглеждането на деца не е евтино), но няма да имате угризения да се наградите с една красива рокля…или три. Защото трябва да изглеждате добре сред колегите, нали?
  8. Имате извинение да изглеждате добре. Много майки, който си гледат децата вкъщи дори не сменят пижамата си през деня. Работата ви дава възможност да покажете най-добрия си външен вид и да се почувствате по-добре от това.