Невероятно лесна рецепта за пиле с къри и ориз със свежи зеленчуци. Всичко в нея се приготвя само в един тиган, а освен това може да промените количествата и съставките според вашия вкус. Направете топло и вкусно ястие за обяд или вечеря само за 30 минути, без да миете купчина изцапани съдове след това.
Рецепта за пиле с къри и ориз
Ако обичате специфичният вкус на индийската или тайландската кухня, значи тази рецепта за пиле с къри и ориз скоро ще се превърне в най-предпочитаното и готвено ястие в дома ви. Ароматната жълта подправка придава характерен и пикантен вкус на всяко ястие. Освен това винаги може да заместите чесъна с нарязан жълт лук или да намалите или увеличите количеството на някоя от съставките, според вкусовите си предпочитания.
Ето списък с продуктите:
3 1/2 с.л. олио
2 1/2 чаши с нарязани парчета чисто месо от пилешки гърди
4 ч.л. къри на прах
сол и черен пипер на вкус
1 чаша нарязани червени чушки
1 чаша грах на шушулки
2 ч.л. смлян чесън
1 с.л. пресен джинджифил, настърган на ренде
1 препълнена с.л. натурално царевично нишесте
1 1/2 ч.л. захар
3 чаши пилешки бульон
1 чаша бял ориз
1/3 чаша пълномаслено цедено мляко или сметана
кориандър, нарязан на ситно
пресен хляб нан е страхотна добавка по желание
Начин на приготвяне на пиле с къри и ориз
След като си набавите продуктите, може да започвате с приготвянето на рецептата. Ето и последователните стъпки, които да следвате:
1. Парчетата пилешко месо овкусете добре от всички страни със смес от 2 ч.л. къри, сол и черен пипер.
2. В голям тиган загрейте 2 с.л. олио на котлона, включен на средно-висока степен. Прибавете пилешкото и пържете около 5 минути, докато месото загуби розовия си цвят, но не е съвсем готово.
3. Преместете пилешкото в чиния.
4. В същия тиган излейте останалото 1 1/2 с.л. олио. Сложете вътре чесъна и джинджифила и намалете силата на котлона. Прибавете червените чушки и граха.
5. Бъркайте периодично и след 5 минути добавете останалите 2 ч.л. къри.
6. Изсипете нишестето в 2 от чашите с пилешки бульон, бъркайте, докато се разтвори напълно и излейте течността в тигана. Оставете да заври и намалете силата на котлона.
7. Прибавете пилешкото в тигана, заедно с ориза, захарта и останалата чаша бульон. Оставете да заври, намалете котлона и похлупете с капак.
8. Оставете да се готви, докато ориза набъбне, а зеленчуците омекнат.
9. Овкусете със сол, черен пипер, кориандър и малко къри. Прибавете цеденото мляко или сметаната и сервирайте топло. Добър апетит!