Рецепта за домашна пица с пълнозърнесто брашно, с която ще запазите любимият вкус на това италианско изкушение, но ще намалите броя на калориите в парчето от нея. Тя се приготвя изключително лесно, а тайната за естествената й сладост се крие в лъжичката мед, скрита в тестото.
Рецепта за домашна пица
Ароматът на вкусна домашна пица в кухнята е просто неустоим и ще накара всички в дома ви да седнат нетърпеливо около масата и да зачакат с притаен дъх и гладни стомаси. И тъй като има голямо разнообразие от видове пица, най-важното в една рецепта е тестото. Успеете ли да го направите вкусно, хрупкаво и меко, значи от там нататък може да го покриете с всичко любимо, което обичате. Тази комбинация ще доведе храната до абсолютното Mama mia възклицание. Ето списък с нужните съставки за направата на 1-2 пици, в зависимост от големината:
За домашно тесто за пица:
– 2 1/3 чаши пълнозърнесто брашно
– 1 чаша топла вода (40-46 градуса)
– 1 пакет суха мая
– 2 с.л. мед
– 1 с.л. студено-пресован зехтин (extra-virgin)
– 1 1/2 с.л. сол
– 3 с.л. царевично брашно
За топинга:
– 20 парчета салам „Пепероне“
– 1 малка зелена чушка – изчистена и нарязана
– 1/4 глава червен лук – нарязана на ситно
– 2 чаши настъргано сирене „Моцарела“
– няколко щипки с люспи червен пипер
Начин на приготвяне на домашна пица
Използването на миксер със стойка, ще ви улесни в месенето на тестото, но не е задължително. Ето и инструкциите за приготвянето на тази рецепта за домашна пица, описани в отделни стъпки, за по-голямо улеснение:
1. Излейте водата в купата на миксер със стойка с приставка за месене на тесто и изсипете маята в нея. Разбъркайте леко и изчакайте за 5-10 минути, за да се разтвори.
2. Включете миксера на ниска скорост и прибавете постепенно брашното, меда, солта и зехтина. Увеличете скоростта на средно-ниска и оставете тестото да се меси за 5 минути.
3. Махнете тестото от купата и го оформете с ръцете си на топка. Подмажете със зехтин купа и го сложете в нея за 30-45 минути, като покриете отгоре с влажна кърпа. Оставете съда в топло помещение, за да втаса добре тестото и да удвои обема си.
4. Загрейте фурната на 240 градуса. Сложете тестото върху плоска повърхност, поръсена предварително с брашно. Разточете го до кръгла форма с не много голяма дебелина. Поръсете с царевично брашно и преместете върху лист хартия за печене.
5. Върху тестото наредете по желание сос и продукти.
6. Печете 16-18 минути, докато коричката на пицата стане златиста на цвят.
7. Сервирайте готовата домашна пица топла.