Рецепта за свински ребра със сладко чили, която ще ви изненада с вкуса си. Пикантно-подсладената глазура на месото ще ви накара да си оближете пръстите. Ако търсите подходяща идея за нещо вкусно и лесно, което да приготвите върху скарата или грила, това предложение е точно за вас. Бъдете перфектната домакиня, която винаги изглежда добре и готви изключително.
Рецепта за свински ребра със сладко чили
Ако идеята за печене на грил в дома ви звучи обезсърчително, нека това да не ви притеснява. След първия път, в който приготвите тази рецепта за свински ребра със сладко чили, това ще се промени. Това е едно от най-лесните неща, с изключение на подготовката, която отнема повече време. Тайната на апетитния вкус на невероятните ребърца се крие в бавното и продължително печене на тих огън. Изберете подходящ момент в почивен ден, докато четете книга или вършите домакинска работа без да бързате, за да дадете нужното време на месото да се изпече сочно и крехко. Златно правило е спазването на час печене на половин килограм.
Съставки и начин на приготвяне
– 1 парче свински ребра
– 2 с.л. горчица
– 3-4 големи парчета дърво (ябълковото е за предпочитане)
– Алуминиево фолио
– 240 мл тъмна бира или ябълков сок
За пикантните ребра:
– 1 с.л. червен пипер
– 1/2 с.л. чесън на прах
– 1/2 с.л. чили на прах
– 1 с.л. сух лук
– 1/2 с.л. смлян черен пипер
– 1/2 с.л. суха горчица
– 1 ч.л. кашер сол
За сладко-лютивия сос:
– 1/2 чаша вода
– 1 1/2 с.л. царевично нишесте
– 1/4 чаша + 2 с.л. оризов оцет
– 1/4 чаша + 2 с.л захар
– 2 с.л. коняк или ликьор за готвене
– 4 скилидки чесън – обелени и нарязани
– 1/2 ч.л. сол
– 1/2 с.л. едри люспи червен пипер
Начин на приготвяне на тази рецепта за свински ребра със сладко чили:
1.Направете соса, като смесите 1/4 от водата и нишестето. Разбъркайте добре и оставете настрани.
2. В малка тенджерка изсипете останалите продукти за сладко-лютивия сос и поставете на котлона. Оставете да ври 10 минути, като бъркате периодично.
3. Изсипете сместа с нишестето в тенджерката, намалете котлона и бъркайте в продължение на 1-2 минути.
4. В малка купа смесете съставките за ребрата.
5. Измийте месото под течаща вода и попийте водата с няколко листа хартия от кухненска ролка.
6. Изрежете мембраната с белезникав цвят от задната част на ребрата.
7. Отстранете всички мазни бели парчета от месото.
8. Намажете целите ребра с тънък слой горчица или растителна мазнина. Отгоре покрийте със сухите подправки. Поставете овкусеното месо в найлонов плик, затворете плътно и оставете в хладилника поне за 2 часа.
9. Извадете ребрата от хладилника 30-45 минути преди да ги сложите върху грила.
10. Междувременно загрейте грила или скарата.
11. Сложете парчетата дърво и след като огънят стане силен, сложете ребрата с костите надолу и покрийте с капака.
12. След 2 часа завийте плътно ребрата в алуминиево фолио, като ги полеете преди това с тъмна бира или ябълков сок.
13. Върнете ребрата върху грила за още 2 часа.
14. Извадете ребрата от фолиото и ги намажете от двете страни с половината от соса. Използвайте четка.
15. Върнете ги на грила и продължете да ги печете за още 20-25 минути. След това отново ги намажете с останалата част от соса и ги върнете за още 25 минути върху грила.
16. Проверете дали са изпечени, свалете ги от огъня и ги оставете за няколко минути, преди да им се насладите. Добър апетит!