Основни ястия

Рецепта за лятна фритата

fritata

fritata

Рецепта за лятна фритата с червени чушки, рукола и песто –  леко, здравословно и вкусно предложение за обяд или вечеря. Ястието се приготвя изключително бързо и лесно. То е без глутен и е пълно с италиански вкус. Само за 10 минути може да приготвите съставките и да оставите тавата да се пече във фурната.

Рецепта за лятна фритата

recepta za lqtna fritata

Преди да пристъпите към приготвянето на рецептата за лятна фритата се уверете, че разполагате със съставките, включени в този списък и при нужда си набавете липсващите продукти:

– 1 с.л. зехтин

– 1 чаша ситно нарязан бял лук

– 3 скилидки чесън, обелени и нарязани

– 8 яйца, добре разбити

– 1 буркан белени чушки, нарязани на парчета

– 2 шепи дребни листа от рукола

– 1 чаша настъргано сирене “Моцарела”

– 1/4 чаша песто

– 1/2 ч.л. сол

– 1/4 ч.л. смлян черен пипер

Начин на приготвяне на лятна фритата

fritata

Ето и инструкциите, как от приготвените продукти за рецептата да си направите вкусна лятна фритата, описани в последователни стъпки за по-голямо удобство:

1. Загрейте фурната на 180 градуса. Вземете кръгла керамична тава за печене и покрийте дъното й с тънък пласт мазнина.

2. Сложете на котлона една тенджера със зехтин на дъното и загрейте на средно-висока температура. Прибавете лука и оставете да се пържи за 5 минути, докато омекне, като разбърквате периодично. Прибавете и чесъна и оставете на котлона за още 1-2 минути. След това махнете тенджерата от котлона и я оставете на страна.

3. В голяма купа разбийте яйцата. Прибавете към тях останалите продукти: рукола, червени чушки, сирене, песто, лук, сол и черен пипер. Разбъркайте добре получената смес.

4. Изсипете сместа в приготвената намаслена тава. Сложете я във фурната и печете за около 40-45 минути. Може да проверите кога ястието е напълно изпечено, с помощта на клечка за зъби. Пъхнете я в средата и ако не остане нищо полепнало по повърхността й, значи е добре изпечено. Докато се пече, фритатата може леко да подпухне, но след като я извадите от фурната ще слегне.

5. Извадете готовото ястие и оставете за 5 минути, преди да го разрежете. Сервирайте топло. Добър апетит!

 

fritata

Inline
Inline