От тази класическа рецепта за картофена супа с бекон се получава гъсто, кремообразно и вкусно предястие. Приготвя се лесно и само за 30 минути. И тъй като сезонът на топлите крем супи стартира с настъпването на есента, няма по-добър начин да изпробвате нещо ново, питателно и изключително вкусно.
Рецепта за картофена супа с бекон
Това е основна рецепта за картофена супа, така че може да я персонализирате според вкусовите си предпочитания. Ако не обичате бекон лесно може да прескочите тази стъпка. Подготовката отнема около 10 минути, а топлинната обработка – 20 минути. За приготвяне на 6-8 порции картофена супа с бекон ще ви трябват продуктите от списъка:
– 5 резена бекон, нарязан на кубчета
– 3 с.л. мазнина от бекона, която ще запазите след пърженето му или краве масло
– 1 чаша бял или жълт лук, нарязан на кубчета
– 1/4 чаша бяло брашно
– 2 чаши пилешки бульон
– 2 чаши топло прясно мляко
– 700 гр картофи обелени и нарязани на кубчета
– 1 чаша настъргано сирене Чедър
– 1/2 чаша цедено мляко или сметана
– 1 ч.л. сол
– 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
– Топинг по избор – ситно нарязан зелен лук, допълнително бекон, допълнително настърган Чедър и сметана
Начин на приготвяне
- Загрейте на котлона голяма тенджера на средно висока температура. Сложете вътре бекона и го изпържете, докато стане хрупкав, като разбърквате периодично. Преместете готовия бекон в чиния и запазете около 3 с.л. от мазнината.
- Сложете вътре лука и сотирайте за 5 минути, докато омекне. Поръсете брашното отгоре и разбъркайте добре. Задушете за 1 минута, а след това излейте бульона, млякото, картофите и бекона. Разбъркайте и оставете сместа на котлона, докато започне да къкри.
- Веднага след като заври намалете температурата на котлона, похлупете тенджерата и оставете да къкри 10-15 минути или докато картофите омекнат. Не забравяйте да разбърквате, за да не загорят на дъното.
- Накрая прибавете сиренето и цеденото мляко. Овкусете със сол и пипер.
- Сервирайте картофената супа с бекон топла, гарнирана с топинг по избор.
Добър апетит!