Рецепта за мексикански такос с печена риба и хрупкаво червено зеле със свеж аромат на лайм. Това лятно предложение е питателно, нискокалорично и пълно с полезни здравословни съставки и определено ще се хареса на всички любители на морските дарове, които искат да разширят своите кулинарни хоризонти.
Рецепта за мексикански такос
За 30 минути може да си приготвите 6 броя мексикански такос със следните продукти:
За такоса:
– 500 гр. Тилапия, треска или рибни филета
– 6 броя такос от царевично или от бяло брашно
– 1 бр. голямо узряло авокадо, нарязано на ленти
– 2 с.л. олио от рапица (или зехтин)
– 1 1/2 с.л. прясно изцеден сок от лайм
– 1 скилидка чесън – пасирана
– 1 1/2 ч.л. чили на прах
– 1/2 ч.л. кимион
– 1/2 ч.л. червен пипер
– Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
– По желание : 1/8 ч.л. лют червен пипер, заквасена сметана, сирене, лют сос или салса
За зелевата залата:
– 1/2 малка червена зелка, нарязана на тънки и дълги ленти
– 1/4 чаша магданоз, нарязан
– 3/4 чаша червен лук , нарязан на ситно
– 1 1/2 с.л. прясно изцеден сок от лайм
– 1 с.л. олио от рапица ( или зехтин )
Начин на приготвяне на мексикански такос
Смесете в купа олиото, сокът от лайм, чесъна, чилито, червения пипер, кимиона, сол и черен пипер. Овкусете за 20-30 минути парчетата риба в тази смес, като я изсипете в найлонов плик и пуснете вътре парчетата. Хванете плика и завържете отвора, след което го разтръскайте добре, така че рибата да се покрие равномерно от всички страни с ароматната смес.
Загрейте грила на средно висока температура. С четка и зехтин намажете ребрата му и поставете овкусената риба да се изпече за 3 минути от всяка страна (в зависимост от дебелината на месото това време може да се удължи, ако рибата е по-дебела). Сложете всички съставки за зелевата салата в купа и ги разбъркайте добре. В затоплени питки за такос поставете парчета печена риба, авокадо и салата. Може да допълните и от вариантите за топинг по желание.
Добър апетит!