Лесна и изключително вкусна рецепта за печени аспержи с прошуто върху филия препечен хляб. Изискано и атрактивно предястие, с което ще впечатлите гостите и близките си. Ако търсите интересно предложение за празнична вечеря или обяд, това цветно съчетание вероятно е именно това, което ви трябва. Макар да е приготвено от малко на брой и обикновени неща, има вкус на нещо много повече.
Рецепта за печени аспержи с прошуто
Изберете големи и цели филии от хляб, които да бъдат стабилна основа за предястието. Сосът с Ементал и яйчен жълтък изисква малко повече време за приготвяне и претопляне непосредствено преди сервиране. Ако бъде претоплен, може да стане на малки бучки, за това е добре да го топлите на водна баня. Може да си направите подготовка с аспержите, като ги почистите и увиете предварително. За приготвяне на 6 броя предястие с печени аспержи с прошуто ще ви трябват следните продукти:
За соса:
– 1 с.л. краве масло без сол
– 120 грама Ементал, Фонтана или друго швейцарско сирене без кората, нарязано на малки кубчета
– 1/2 чаша прясно мляко
– 2 големи яйчени жълтъка
За предястието:
– 6 филии хляб
– 1 голяма скилидка чесън
– 2 с.л. студено пресован зехтин
– 6 резена прошуто
– 500 гр. тънки аспержи
Начин на приготвяне на печени аспержи с прошуто
- За соса: Разтопете маслото на водна баня в метална купа. Прибавете сиренето и млякото. Бъркайте, докато се разтопи. След това сложете и жълтъците и бъркайте постоянно за около 7 минути, докато сместа стане гладка и леко се сгъсти.
- Свалете от огъня и продължете да разбърквате соса за още една минута. Оставете соса в топлата вода, за да не изстива. Разбърквайте го периодично, за да не се образува ципа на повърхността.
- Загрейте фурната до 220 градуса. Увийте по 3 броя аспержи с лист прошуто по средата. Сложете ги върху хартия за печене в тавата и печете за 7-10 минути, докато омекнат. Междувременно пригответе в друга тава филиите и когато извадите аспержите от фурната, сложете хляба да се пече за около 1-2 минути от всяка страна.
- Докато чакате, нарежете на ситно скилидката чесън и я смесете със зехтина. Когато извадите филиите, намажете всяка от тях с чесновата мазнина. Сложете отгоре по една тройка аспержи с прошуто и полейте с топъл сос преди сервиране.
- Добър апетит!