Опитайте тази лесна лятна рецепта за песто с рукола, която е питателна и бърза за приготвяне. Почитателите на специфичният вкус на зелените листа от глухарчета със сигурност ще се влюбят в нея. Те растат почти във всеки двор и са чудесни за добавка съм салатите.
Лятна рецепта за песто с рукола
Може да използвате кедрови или орехови ядки за приготвяне на тази рецепта за песто с рукола, но според нашият вкус вторите са по-вкусни в случая. Силният, месест вкус на орехите балансира стипчивостта на руколата. За смачкването на продуктите може да използвате хаванче или кухненски робот. Ако предпочитате по-мек вкус на чесън, може да го постигнете, като предварително го изпечете. С този метод ще запазите характерният аромат, но той няма да бъде много наситен. За да си направите една купичка домашно песто, ще ви трябват следните продукти:
– 2 чаши листа от рукола без дръжки
– 1/2 чаша орехови ядки
– 1/2 чаша прясно настърган Пармезан
– 1/2 чаша студено пресован зехтин
– 6 необелени скилидки чесън
– 1/2 глава чесън – обелена и смачкана
– 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне на домашно песто с рукола
1. В малък тиган сложете шестте глави чесън и ги изпечете на средно-висока температура за около 10 минути, докато станат кафяви на цвят. Извадете ги и ги оставете да се охладят, след което ги обелете.
2. След това изпечете ядките по същия начин. Може да ги сложите и в микровълновата фурна за 2 минути на максимална температура.
3 а. Ако използвате кухненски робот, вашето песто ще се получи по-бързо. Смесете руколата, солта, орехите и чесъна в купата и пасирайте за кратко. Излейте бавно зехтина, докато машината все още работи. Пресипете готовото песто в купа и поръсете отгоре с Пармезана.
3 б. Ако използвате хаванче, смесете ядките, солта и чесъна в него. Смачкайте ги добре, прибавете Пармезана и зехтина и отново смачкайте и разбъркайте. Накрая накъсайте руколата на парченца и я смачкайте, докато получите гладка конзистенция. Изсипете в купа и сервирайте. Добър апетит!