Рецепти

Мъфини с шоколад – 3 неустоими рецепти за шоколадови мъфини

mufini s shokolad

mufini s shokolad

3 неустоими рецепти за мъфини с шоколад, които задължително трябва да опитате. Ако сте изпробвали няколко рецепти за мъфини, определено сте стигнали до заключението, че макар да съществуват разнообразни варианти за приготвяне на симпатичните малки кексчета като мъфини със сладко, мъфини със сирене, мъфини с ябълки, мъфини с банани, ванилови мъфини, мъфини с орехи и т.н., нищо не може да се сравни с класическите шоколадови мъфини. Все пак един мъфин с шоколад ще допадне почти на всеки вкус, докато за останалите видове не е толкова сигурно. Именно затова ви предлагаме няколко варианта, от които ще приготвите изкусителни сладки мъфини с вкус на шоколад. Не се колебайте да ги изпробвате всички.

Рецепти за мъфини с шоколад

Рецепта за мъфини с шоколад и еспресо

mufini s shokolad

Ако намирате съчетанието на мъфини с шоколад и кафе еспресо за очарователно, значи с удоволствие ще се похапнете повече от един шоколадов мъфин от тези. Трябва да съобразите факта, че тази рецепта за мъфини няма да бъде подходяща за деца, тъй като в тестото и в глазурата има кафе. Но, докато децата ще трябва да почакат, преди да ги опитат, възрастните няма да могат да им устоят.

Необходими продукти за 12 броя шоколадови мъфини с кафе:

За мъфините:
75 грама масло
1/2 чаена лъжичка ванилия на прах
3 чаши брашно
1 чаша какао
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаена лъжичка бакпулвер
2 1/2 чаши захар
1 голямо яйце
1 чаша силно сварено кафе еспресо
1 1/2 чаша мътеница

За крем кафе глазурата:

200 грама тъмен шоколад (70%)
300 грама безсолно краве масло
3 1/2 чаши пудра захар
1 1/2 чаша какао
2 супени лъжици силно еспресо
1/2 чаена лъжичка ванилия на прах

Начин на приготвяне на шоколадови мъфини с кафе:

mufini s shokolad

Загрейте фурната до 175 C. Поставете 12 броя хартиени формички за мъфини в тава за мъфини с 12 места.
Разтопете маслото, добавете вътре ванилията на прах и оставете сместа да се охлади. След това прибавете брашното, какаото, содата, бакпулвера и захарта в голяма купа. Разбийте яйцето леко с мътеницата в малка купа. Смесете кафето с маслото. Сипете всички течни съставки в купата със сухите и разбивайте, докато получите гладка консистенция. Разпределете я равномерно между формите за мъфини в тавата, като ги запълвате на не повече от 2/3 от обема. Печете 17-20 минути. Извадете тавата и оставете кексчетата да изстинат на стойка.

Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади. Разбийте маслото на бял и пухкав крем. Смесете пудрата захар и какаото и разбийте, докато глазурата стане без бучки. Изсипете сместа в охладения разтопен шоколад и разбийте до получаване на гладък крем. Добавете ванилията и еспресото и продължете да разбивате с миксер старателно, докато глазурата стане гладка и пухкава. С получената глазура направете с шприц розички върху мъфините и поръсете с шоколадови пръчици отгоре.

Шоколадови мъфини с череши и глазура от крема сирене

mufini s shokolad

Има някои плодове, които много добре се съчетават с вкуса на шоколада. Черешите и по-специално напоените в ром череши са чудесен пример за това. Разбира се, ако предпочитате, може да пропуснете накисването в алкохол, ако има опасност тези сладкиши да попаднат в детски ръце или не харесвате ром. Ето как да си приготвите 10 броя от тази рецепта за мъфини:

Необходими продукти за шоколадови мъфини с череши и глазура от крема сирене:

За мъфините:

200 гр. брашно
2 супени лъжици какао на прах
1/2 ч.л. сода за хляб
180 гр. захар
50 гр краве масло на стайна температура
1 голямо яйце
1/2 ч.л. ванилия на прах
50 мл рапично масло
50 мл мътеница

20 броя череши, накиснати в ром

За глазурата:

150 гр. крем сирене

150 гр. сметана за разбиване

1/2 ч.л. екстракт от ванилия

100 гр. пудра захар

Начин на приготвяне:

mufini s shokolad

Загрейте фурната до 150 градуса С. Смесете сухите съставки в купа. С електрически миксер, разбийте на крем маслото и захарта, докато получите светла и пухкава смес. Добавете маслото и яйцата и продължете да  разбивате.
Добавете брашняната смес и мътеницата на три допълнения, започващи и завършващи с брашното. Остържете надолу полепналото тесто от страните на купата. Напълнете хартиените формички така, че да бъдат на около 2/3 пълни и печете за около 25-30 минути. Оставете изпечените кексчета да се охладят, докато правите глазурата. Изрежете отвор в центъра на всеки мъфин и запълнете с по една (или повече, ако искате) консервирани череши.

Разбийте сметаната за глазурата в голяма купа. Смесете крема сиренето, пудрата захар и ванилията в друга купа. Смесете всичко заедно и разбъркайте добре, докато получите гладка смес. Ако глазурата е по-течна, сложете купата в хладилника за известно време.

Украсете изстиналите мъфини отгоре с глазура и една черешка на върха.

Бананови мъфини с двоен шоколад, глазура от маскарпоне и заливка с бърбън и карамел

mufini s shokolad

Представете си вкуса на шоколадови мъфини с банан, но допълнен от богатия вкус на маскарпоне с аромат на бърбън и карамел…Истинско пиршество за сетивата! За тези мъфини с шоколад е нужен малко повече опит в приготвянето на десерти, но ентусиазмът може да сътвори чудеса. Ето как да си направите около 20-22 мъфини със среден размер или 15-17 броя от по-големите в нормален.

Необходими продукти:

За мъфините:

2 чаши (300 гр) брашно
¾ чаша + 1 ½ супени лъжици (80 гр) какао на прах
1 супена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1/4 чаена лъжичка сол
1 чаша + 2 супени лъжици (250 грама) захар на кристали
100 гр краве масло, разтопено
1 чаша мътеница

2 големи яйца
2 много узрели банани
150 грама тъмен шоколад (70%), едро нарязани (или парченца шоколад)

За заливката:

1 1/2 супени лъжици бърбън (може и ром)
2 супени лъжици прясно мляко
3 ½ супени лъжици сметана
1/3 чаша (70 гр) захар на кристали
25 г краве масло
щипка сол

За глазурата:

250 гр маскарпоне
1-2 супени лъжици пудра захар (или на вкус)
½ чаша сметана

Начин на приготвяне:

mufini s shokolad

Загрейте фурната до 200 ° С. Подгответе  форма за мъфини за 12  броя кексчета.

Смесете брашното, какаото на прах, бакпулвера, содата и солта в купа. Заделете на страни.
Смесете захарта, маслото, мътеницата, яйцата и пюрето от банани в голяма купа. Добавете сухите съставки към мокрите съставки и разбъркайте, докато станат добре комбинирани.
Прибавете и шоколада, но запазете 1/4 от него, за да го поставите малко по-късно отгоре върху мъфините. Разделете тестото между подготвените форми за мъфини, като ги напълните  почти до самия връх. Поръсете с останалите парчета шоколад.
Печете в продължение на 16-18 минути.

Пригответе заливката, като внимателно загреете бърбъна, млякото и сметаната в тенджера. Сместа трябва да стане гореща, но не вряща. В същото време, сложете захарта в друг тиган и я затоплете, докато започне да се топи. Внимателно разбърквайте захарта с лъжица, докато цялата захар се разтопи и стане със златисто кафяв цвят. Добавете маслото и разбърквайте, докато се разтопи.
Много внимателно добавете стоплената сметанова смес към маслено-захарната. Разбъркайте до гладкост, добавете солта и изсипете в буркан, за да се охлади. Сложете в хладилник след това, за да стане напълно студена.

Направете глазурата, като разбиете с миксер маскарпонето и захарта, докато получите гладка консистенция. Добавете сметаната и  продължете да разбивате още малко.
Напълнете пош, снабден с голям звездовиден накрайник на върха и направете розички с глазура на върха на мъфините. Изсипете малко от карамеления сос отгоре върху всяко кексче преди сервиране.

mufini s shokolad

 

източник:callmecupcake.se