Представяме ви вкусна рецепта за спагети с тиквички, карфиол и прошуто, която ще стане любима на всеки, който я опита. Печеният карфиол е класическа добавка към пастата, защото става маслен и топъл. Гарниран с малко зехтин, сол и черен пипер, кръстоцветният зеленчук се превръща в лека и подходяща храна за всяко ядене.
Рецепта за спагети с тиквички, карфиол и прошуто
Само за 30 минути може да си приготвите това неустоимо италианско хапване. Ето и списък с продуктите, които са ви необходими, за да си приготвите спагети с тиквички, карфиол и прошуто :
2 купи розички от карфиол
3 с.л. студено-пресован зехтин
1/4 с.л. чесън на прах
сол и черен пипер на вкус
2 скилидки чесън
1 голяма глава лук
зехтинов спрей за готвене
4 парчета прошуто
1 щипка червен пипер на люспи
1 средно-голяма тиквичка
1 с.л. ситно нарязан магданоз за украса
За лимоновия дресинг:
1/4 с.л. настъргана кора от лимон
1.5 с.л. лимонов сок
1/4 купа обезмаслен йогурт
1.5 с.л. настърган пармезан
сол и черен пипер на вкус
Лесни за приготвяне спагети с тиквички, карфиол и прошуто
Инструкции за приготвяне в стъпки:
1. Загрейте фурната на 230 градуса. Покрийте тавата с хартия за печене и я оставете настрани за по-късно.
2. Сложете карфиола в купа и добавете зехтина и чесъна на прах. Овкусете със сол и черен пипер. Изсипете съдържанието в предварително подготвената тава и печете за 20 минути или докато получи леко кафеникав загар и омекне.
3. Докато карфиолът се пече, смесете всички съставки за лимоновия сос и ги оставете настрана. Нарежете на ситно чесъна и лука. Нарежете тиквичките на тънки ленти и сварете спагетите.
4. Напръскайте голям тиган с готварския спрей или сложете съвсем малко зехтин и го сложете на котлона на средно-висока температура. Изпържете в него парчетата прошуто за 3-5 минути или докато станат хрупкави. Извадете ги върху чиния, покрита с лист кухненска ролка и ги оставете настрана.
5. Оставете тигана да изстине поне за 2 минути и след това налейте зехтин и го оставете на котлона на средно-висока температура. Когато мазнината загрее, сложете в него нарязания чесън, лук и щипка червен пипер. Пържете 30 секунди и добавете тиквичките.
6. Гответе в продължение на 3-5 минути, като разбърквате често. След това добавете с пръсти вече обработените карфиол и прошуто. Отстранете от котлона и добавете лимоновия дресинг. Разбъркайте добре и изсипете в купички. Поръсете с магданоз за украса.
Тази рецепта за спагети с тиквички, карфиол и прошуто ще задоволи изисканият ви вкус. Добър апетит!