Рецепти за зелени салати с айсберг и маруля. Листната салата айсберг или марулята присъстват във всички зелени салати. Те са свежи, вкусни, пълни с витамини и с малко калории. Айсбергът е много по-издържлив от марулята, ето защо ви предлагаме рецепти за салати с него, но те разбира се могат да се направят и с двата вида листни зеленчуци.
Салатата айсберг е богата на витамин С, витамин РР, витамин В, витамин К, витамин Е, калции и фолиева киселина. Препоръчително е при използване на айсберг за приготвяне на рецепта за салати листата да се късат на малки парчета, вместо да се режат с нож, за да се запазят полезните вещества в тях.
Вижте предложенията ни за 4 интересни зелени салати, които да опитате през тази пролет. Те са подходящи като идеи за вечеря, защото са леки, засищащи и със сравнително малко калории. Разбира се, могат да служат и за гарнитура или предястие. И най-важното – приготвянето им не отнема много време и са вкусна и полезна храна за цялото семейство.
Рецепти за зелени салати с айсберг или маруля
Обичате ли салати с авокадо? Първото предложение за рецепти с айсберг е тази пълна с витамини и питателни зеленчуци салата с ароматен цитрусов дресинг. Подготовката отнема около 15 минути, а приготвянето – никакво, защото е лесно като детска игра.
Необходими продукти за 4-6 порции:
За салатата:
1 салата айсберг или маруля, измита и накъсана на хапки
1 узряла круша, почистена в сърцевината и нарязана на кубчета
1 авокадо, обелено, без костилка и нарязано на кубчета
2/3 чаша обелен шам фъстък
2/3 чаша натрошено козе сирене (или синьо сирене, или краве сирене)
1/2 чаша нарязан на кубчета червен лук (около половината от малък червен лук)
семена от 1 нар
За винегрета:
1/3 чаша портокалов сок (прясно изцеден, ако е възможно)
1/4 чаша бял балсамов оцет (или бял винен оцет)
1 супена лъжица мед, ако е необходимо, за да подслади
1/2 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
1/3 чаша зехтин
Начин на приготвяне:
Направете дресинга: В купа смесете всички съставки и разбъркайте добре в продължение на 30 секунди, за да се комбинират добре.
За да направите салатата: Сложете всички продукти в голяма купа. Поръсете с дресинг и разбъркайте, за да се покрият равномерно съставките с него.
Рецепта за зелена салата със скариди и винегрет
Това предложение за зелена салата включва скариди на тиган, много артишок, пресни домати, препечени кедрови ядки и всичко това, залято с лимонов дресинг. Подготовката отнема около 20 минути, а приготвянето – 5 минути. Идеалната питателна и лека идея за вечеря.
Необходими продукти за 4-6 порции зелена салата:
За зелената салата :
1 доза италиански скариди (виж по-долу)
1 доза лимонов Винегрет (виж по-долу)
около 5-6 чаши зелена салата
2 чаши нарязани на кубчета домати
1 буркан артишок, изцеден и грубо нарязан
половината от малък червен лук, обелен и тънко нарязан
1/2 чаша препечени кедрови ядки
много прясно настърган пармезан
За италианските скариди:
230 грама сурови скариди, обелени и размразени
1 супена лъжица италианска подправка
сол и прясно смлян черен пипер
1 супена лъжица студено пресован зехтин
За лимоновия винегрет:
1/3 чаша студено пресован зехтин
3 супени лъжици червен винен оцет
3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
1 чаена лъжичка италиански подправка
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
1 скилидка чесън, пресована или смляна
(По желание: 1 чаена лъжичка мед, ако искате по-сладък дресинг)
Начин на приготвяне:
За да направите салатата: Сложете всички съставки в голяма купа и разбъркайте, за да бъдат равномерно комбинирани. Сервирайте салатата веднага, гарнирана с допълнително пармезан и прясно смлян черен пипер, ако е необходимо.
За да приготвите скаридите: Поръсете скаридите равномерно от двете страни с италианската подправка, както и с няколко щедри щипки сол и черен пипер. Загрейте олио в голям тиган леко над средно-висока температура. Добавете скаридите и пържете в продължение на 4-5 минути, като разбърквате и ги обръщате от време на време, докато скаридите станат розови и сварени и вече непрозрачни. Свалете ги от огъня и сервирайте веднага.
За да направите винегрета: Смесете всички съставки за него и разбъркайте добре.
Гръцка салата с айсберг и ароматен винегрет
Обичате ли салати с домати? Здравословната, цветна и лесна за приготвяне гръцка салата с ароматен дресинг ще ви отнеме около 15 минути за приготвяне. Вероятно вече сте опитвали от нея, защото е много популярна, но ако не сте, използвайте възможността да я направите. Ето как да си приготвите 4 порции от нея.
Необходими продукти:
За салатата:
1 зелена салата, измита и накъсана на парчета
2 чаши чери или гроздови домати, разрязани наполовина
1 краставица, нарязана на половинки шайби
1/2 червен лук, тънко нарязан
2/3 чаша маслини Каламата, без костилка
2/3 чаша натрошено сирене фета
чесново-лимонов винегрет (виж по-долу)
За винегрета:
1/2 чаша зехтин
3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
3 супени лъжици червен винен оцет
2 скилидки чесън, пресовани (или ситно смлени)
1 чаена лъжичка сух риган
1/2 чаена лъжичка захар
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка черен пипер
Начин на приготвяне:
Направете винегрета: Комбинирайте всички съставки за него в купа и разбъркайте добре. При нужда добавете още сол и черен пипер на вкус.
Направете салатата: Сложете всички продукти в голяма купа и поръсете с желаното количество дресинг. Разбъркайте и сервирайте.
Италианска салата с айсберг
Последното предложение за зелени салати е тази италианска салата с пеперони и нещо като идеална пица със зеленчуци. Или поне идеалната компания на пицата и начин да се консумират витамини и минерали покрай тестото.
Необходими продукти:
една шепа нарязани на четвърт парчета пеперони
1 малка зелена салата, измита и накъсана на парчета
2 домата, нарязани
1 зелена чушка, почистена от сърцевината и нарязана на кубчета
½ малка глава червен лук, нарязан на кубчета
½ чаша нарязани черни маслини без костилка
½ чаша Пармезан или настърган кашкавал
домашен италиански винегрет (виж рецептата по-долу)
За винегрета:
½ чаша зехтин
¼ чаша оцет
2 чаени лъжички италиански подправка
⅛ чаена лъжичка сол
⅛ чаена лъжичка смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
За да направите домашен италиански винегрет: Смесете всички съставки в малка купа и разбъркайте добре.
За да направите салатата: Смесете всички съставки в голяма купа и разбъркайте добре. Поръсете с винегрета, разбъркайте и отгоре гарнирайте с настърган пармезан.
Добър апетит!
източник:gimmesomeoven.com