Рецепта за салата с паста, свежо авокадо и хрупкав бекон, леко поръсени с пармезан, която отнема само 20 минути за приготвяне. А най-хубавото е, че ястието може да се сервира топло или студено, така че няма опасност да сгрешите. Прясно изцеденият лимонов сок ще запази зеленината на авокадото, така че може да я направите 1-2 часа предварително. Това прави храната перфектна за избор за пикник.
Рецепта за салата с паста
За да направите около 6 порции салата с паста, ще имате нужда от следните съставки:
– 340 грама паста фусили
– 4 парчета бекон – нарязани на кубчета
– 2 броя авокадо – без костилка, обелени и нарязани на кубчета
– 2 домата, нарязани на кубчета
– 1/3 чаша червен лук, нарязан на кубчета
– 1/4 чаша пресни листа от босилек
– 1/4 чаша прясно настърган пармезан
– 1/4 чаша зехтин
– 2 с.л. или повече прясно изцеден лимонов сок
– 1 с.л. настъргана лимонова кора
– Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на тази рецепта за салата с паста
В голяма тенджера сварете пастата според указанията върху опаковката. Измийте готовите фусили със студена вода и ги прецедете. Загрейте голям тиган върху котлона на средно висока температура и изпържете бекона за около 6-8 минути, докато стане кафяв и хрупкав. Когато стане готов го сложете в чиния, покрита с два листа кухненска ролка, за да се отцеди от мазнината.
В голяма купа смесете готовата паста, бекона, авокадото, доматите, лука и босилека. Поръсете отгоре с пармезан, зехтин, лимонов сок, лимонена кора, сол и черен пипер. Разбъркайте добре. Сервирайте салатата топла или студена, по желание, поръсена с малко пармезан.
Добър апетит!