Ако обичате да приготвяте ястия, които са сезонни, лесни и вкусни, тази рецепта за топла салата с домати, фета и лук определено отговаря на тези критерии и ще ви допадне. Тя е сочна, ароматна и вкусна порция от чудесно комбинирани съставки, които ще допаднат почти на всеки вкус и е еднакво добра на стайна температура или затоплена. Тази топла салата е подходяща е за гарнитура към риба и пиле. А най-хубавото е, че се приготвя бързо и изглежда изключително апетитно, нали?
Рецепта за топла салата с домати, фета и лук
Използването на големи домати, нарязани на половинки или кръгчета е много добър избор. Целта на начина на приготвянето на тази топла салата е бавното изсушаване и изпичане на червените зеленчуци и превръщането им в божествено месести и вкусни хапки. Допълнете тавата и с по-малки, но различни по форма и цвят доматчета, които да допринесат за вкуса и визията на предястието. Ето и списък с продуктите, които ще ви бъдат нужни за приготвяне на около 6 порции:
– 1 средно голяма глава червен или жълт лук
– 60 мл зехтин
– Разнообразие от малки домати – чери, гроздови и други
– Няколко по-големи домата, нарязани на дебели кръгчета
– Пресни листа босилек
– 200 гр. фета, нарязано на плочки
– 1/2 чаша балсамов оцет
– 1 с.л. кафява захар
– Прясно смлян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне на топла салата с домати
- Загрейте фурната на 180° C. Нарежете лука на тънки шайби. Поръсете дъното на тава с малко зехтин и го сложете вътре да се изпече за 30 минути. След това сложете сиренето отгоре като разпръснете парчетата и отново поръсете с малко зехтин. Покрийте с големите кръгчета домат плочките фета. Малките домати разпределете в тавата. Поръсете за финал с останалия зехтин и черен пипер. Върнете тавата във фурната за още 35-45 минути.
- Междувременно в малка тенджера смесете балсамовия оцет и захарта и я сложете на котлона, докато сместа заври на средно-висока температура. Когато заври намалете силата на котлона и оставете тенджерата на него, докато количеството вътре остане на половина.
- Извадете тавата и я оставете да се охлади за 5 минути, след което сложете босилека отгоре и поръсете със балсамовата редукция. Сервирайте салатата топла.
Добър апетит!